2023/08/13

Storm-Z: Venäläinen vankilapakoilijoiden pataljoona – velat vaihtuvat sotilaspalkkaan

Venäjän puolustusministeriön alaisuudessa toimiva Storm-Z vapaaehtoisyksikkö on ottanut uuden, huvittavan suunnan sotilaallisen rekrytoinnin saralla. Tämä yksikkö on viime aikoina kerännyt joukkoonsa vankilasta vapautettuja rikollisia, jotka eivät edes täyttäisi Wagner-palkkasotilasarmeijan matalimpia vaatimuksia.

Kuluvana vuonna ministeriö on päättänyt kohottaa rekrytointinsa tasoa tarjoamalla vangeille aivan uudenlaisen houkuttimen: velkojen anteeksiantamisen. Venäjän oma Verstka-media kertoo, että vankien on mahdollista saada lappu luukuista, kunhan he ensin allekirjoittavat sopimuksen puolustusministeriön kanssa ja lähtevät suuntaamaan kohti Ukrainaa.

Verstka paljastaa, että jopa maksamattomat lainat, unohtuneet valtionmaksut ja muutamat oikeudenkäyntikulut unohdetaan kokonaan. Mutta tässä ei vielä kaikki, sillä rekrytoiduilta vangeilta vaaditaan edelleen yksi ikävä juttu – elatusmaksut.

Vaikka Venäjän laki ei Virskan mukaan tarjoa mahdollisuutta velkojen täysimittaiseen anteeksiantamiseen, niin tämä huima operointi näyttää tapahtuvan nyt. “Lainsäädäntö? Kuka sellaisia tarvitsee”, saattaisi olla Venäjän puolustusministeriön tunnuslause.

Yksi Storm-Z:n uusista riveihin liittyneistä jäsenistä on aiemmin 26 vuoden vankeusrangaistuksen saanut herra, joka tunnetaan lempinimellä “Tambov”. Hänen meriittilistallaan komeilee 91-vuotiaan naisen murha ja raiskaustuomio. Tämä vankilasta suoraan pataljoonaan siirtynyt herra on nyttemmin saanut uuden mahdollisuuden. Toukokuussa 2023 hän ilmoitti Verstkan mukaan saaneensa armahduksen ja nauttii nykyään sotimisesta saamastaan palkasta. Tambovista on tullut Storm-Z pataljoonan epävirallinen mainoskasvo.

Verstka ei unohda myöskään muita vangeiksi nyttemmin muuttuneita henkilöitä, joiden velat ovat saaneet kyytiä. Esimerkiksi vuonna 2020 Kemerovossa tapahtuneesta tyttöystävän murhasta tuomitun Vladislav Kanjunin velat on niin ikään pyyhitty pois.

Haastateltu venäläinen juristi, Anastasia Burakova, paljastaa, että velkojen anteeksiantaminen ei ole ennen ollut näin anteliasta. Hän kommentoi, että “Sodan syttyessä valtio yrittää käyttää hyväkseen väestön äärimmäistä köyhyyttä ja houkutella ihmisiä sotaan, vapauttaa rikollisia rangaistussiirtoloista, antaa anteeksi velkoja ja maksaa heille summia, joita he eivät olisi ansainneet koko työuransa aikana”.

Verstkan tietojen mukaan tämä kaikki on saanut alkunsa Venäjän presidentti Vladimir Putinin syksyllä 2022 allekirjoittamasta laista, joka mahdollistaa lainojen mitätöimisen, kun sotilas kuolee tai vammautuu hyökkäyssodassa. Ennen Ukrainan sotaa velkojen unohtaminen ei ole ollut aivan yhtä helppoa.

Vaikka tilanne kuulostaa absurdilta, se tarjoaa ikkunan Venäjän puolustusministeriön erikoiseen maailmaan. Storm-Z:n vangitut sotilaat saavat nyt kenties tuntea olevansa velkojensa suhteen “puhtaita pulmusia”, kun he marssivat eteenpäin uusiin seikkailuihin ja saavat palkkaa siitä, mihin heidät on värvätty – olivatpa he ansainneet sen tai eivät.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/05/01 05:32.42