9685 latausta vuorokaudessa

7750 artikkelia

2023/05/11

Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallace on vahvistanut maansa lahjoittavan Storm Shadow -pitkän kantaman ohjuksia Ukrainalle. Tämä tekee Iso-Britanniasta ensimmäisen maan, joka antaa aseistusta Kiovalle, joka kykenee saavuttamaan kohteita syvällä rintamalinjan takana, Sky News raportoi 11. toukokuuta.

CNN kertoi samana päivänä länsimaisten virkamiesten mukaan, että Britannia oli jo toimittanut näitä risteilyohjuksia Ukrainalle, jotka voivat iskeä kohteisiin yli 250 kilometrin päässä. Storm Shadow on vain hieman huonompi kuin 185 mailin Yhdysvaltain armeijan Surface-to-Surface System (ATACMS), jota Ukraina on pitkään pyytänyt, mutta ei ole vielä saanut.

Tällaiset ohjukset voivat saavuttaa Venäjän alueen, mutta Kiova lupasi Britannian hallitukselle, ettei käytä niitä iskuihin Venäjän sisäpuolella oleviin kohteisiin, CNN:n mukaan virallisen lähteen mukaan.

Sen sijaan Kiova sanoo käyttävänsä lahjoitettuja pitkän kantaman aseita iskeäkseen Venäjän komentokeskuksiin, huolto- ja polttoainetukikohtiin Krimillä ja Ukrainan itäisillä miehitetyillä alueilla.

Wallace sanoi, että Storm Shadow -ohjukset täydentävät muita länsimaiden toimittamia pitkän kantaman aseita, kuten HIMARS- ja Harpoon-järjestelmiä sekä ukrainalaisia Neptune-ohjuksia.

Ennen Iso-Britannian päätöstä antaa Storm Shadow -ohjuksia Ukrainalle sen suurimmat iskuominaisuudet olivat Yhdysvalloilta toimitetut HIMARS-ohjukset, joiden kantama oli 80 kilometriä, eivätkä ne pystyneet saavuttamaan monia Venäjän miehittämiä alueita.

“Ukrainalla on oikeus puolustautua tätä vastaan. Storm Shadowin käyttö mahdollistaa Ukrainan torjua Venäjän joukkoja Ukrainan suvereenin alueen sisällä”, Wallace lisäsi, kuten Sky News raportoi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, kuten Venäjän valtion kontrolloima uutisjulkaisu RIA Novosti raportoi, että Venäjä “suhtautuu erittäin kielteisesti” uutiseen. Peskov uhkasi Britanniaa “adekvaatilla vastauksella”.


Satunnainen:


Vastaavia: