5292 artikkelia

2024/02/26

Vihdoinkin Unkari lopetti kiristämisen! Aivan liian kauan Unkari on pidätellyt päätöstään Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista, mutta vihdoin tänään maanantaina Unkarin parlamentti äänesti asiasta. Eikö tämä olekin jotain, mitä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten? Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson luonnehti päivää “historialliseksi”, ja voi pojat, hän on oikeassa. Onko todella niin vaikeaa ymmärtää, että liittoutuminen Naton kanssa on olennainen osa nykyaikaista turvallisuuspolitiikkaa?

Ja mitä Unkarilla on ollut odotettavana? Onnitteluita! Ruotsi saa ansaitsemansa paikan Naton jäsenenä, ja jopa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivottaa Ruotsin tervetulleeksi puolustusliittoon. Mutta odotahan, tässä ei vielä kaikki – Suomen presidentti Sauli Niinistökin onnittelee Ruotsia! Unkari, olitko todella niin kovakorvainen, ettet kuullut, kuinka moni haluaa Ruotsin mukaan?

Ja nyt Unkari lopulta liittyy joukkoon – viimeisenä jäsenmaana. Mikä viivytys! Onnittelut itsellesi, Unkari, että lopulta päästit irti vastarinnastasi ja tunnustit tosiasiat. Pääministeri Petteri Orpo Suomesta totesi asian oikein: yhdessä olemme vahvempia. Miksi tämän ymmärtäminen kesti niin kauan?

Ja sitten meillä on Saksan liittokansleri Olaf Scholz hehkuttamassa Ruotsin jäsenyyttä “voitoksi meille kaikille”. No, voitto se onkin, mutta eikö tämä pitänyt olla itsestäänselvyys jo ajat sitten? Ja sitten meillä on Christian Lindner Saksasta, joka huomauttaa Putinille, että hänen toiveensa lännen hajoamisesta ovat nyt lässähtäneet. Kyllä, Venäjä, nyt on aika herätä ja huomata, että Eurooppa seisoo yhtenäisenä!

Mutta vielä on byrokratiaa ja virkavaltaa selätettävänä ennen kuin Ruotsi virallisesti liittyy Natoon. Presidentin allekirjoitus, ulkoministeriön käsittely – miksi näitä askelia pitää niin monimutkaistaa? Ruotsin lippu pitäisi jo liehua ylpeänä Brysselissä Naton päämajan salkoon!

Ja mikä vielä lisää öljyä liekkeihin: Unkarin parlamentti käsittelee tänään presidentin eron hyväksynnän ja uuden puhemiehen valitsemisen. No, toivottavasti Unkarin uudet johtajat ovat viisaampia ja nopeampia tekemään päätöksiä kuin edeltäjänsä.

Yhteenvetona voisi sanoa, että lopulta oikea päätös on tehty. Ruotsi on Naton jäsen, ja se tulee vahvistamaan Euroopan turvallisuutta. Unkari, olisitko voinut tehdä tämän jo aiemmin? Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta tämä viivyttely ja vastustaminen olivat turhia ja ärsyttäviä. Onnea Ruotsille ja tervetuloa Natoon!