2023/06/10

Ruotsi on ottanut merkittävän askeleen kohti Naton jäsenyyttä ilmoittaessaan Nato-joukkojen sijoittamisen mahdollistavista valmisteluista alueellaan. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja puolustusministeri Pål Jonson kertoivat asiasta ruotsalaisen Dagens Nyheter -lehden mielipidekirjoituksessa.

Ruotsi ja Suomi jättivät Nato-jäsenhakemuksensa viime vuoden toukokuussa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jälkeen. Kuitenkin Turkin ja Unkarin vastustus on viivästyttänyt Ruotsin hyväksymistä puolustusliittoon. Ruotsin tavoitteena on liittyä Natoon ensi kuussa Liettuassa järjestettävään Naton huippukokoukseen mennessä.

Kristerssonin ja Jonsonin mukaan Ruotsin hallitus on päättänyt, että maan puolustusvoimat voi aloittaa valmistelut Naton ja Nato-maiden kanssa, jotta tulevat yhteiset operaatiot olisivat mahdollisia. Tämä voi sisältää ulkomaisten kalusto- ja henkilöstöresurssien väliaikaisen sijoittamisen Ruotsin alueelle. He korostivat, että päätös on selkeä viesti Venäjälle ja samalla vahvistaa Ruotsin puolustusta.

Kristersson ja Jonson perustelevat päätöstä Venäjän jatkuvalla uhkalla naapurimaitaan kohtaan. He ilmaisevat epävarmuutensa Venäjän presidentti Vladimir Putinin alueellisten pyrkimysten laajuudesta.

Tämä päätös heijastaa Ruotsin halua tiivistää yhteistyötään Naton kanssa ja valmistautua mahdolliseen tulevaan jäsenyyteen. Samalla se lähettää selvän viestin Venäjälle siitä, että Ruotsi on sitoutunut vahvistamaan puolustustaan ja suojelemaan alueellista vakautta.

Ruotsin lähentyminen Natoon herättää kuitenkin myös poliittista keskustelua maassa. On olemassa erilaisia näkemyksiä siitä, tulisiko Ruotsin liittyä puolustusliittoon vai pysyä liittoutumattomana. Naton jäsenyys merkitsisi sitoutumista yhteisiin puolustusvelvoitteisiin ja tiiviimpää yhteistyötä liittolaisten kanssa, kun taas liittoutumattomuus takaa Ruotsille tietynasteisen itsenäisyyden päätöksenteossa.

Tulevaisuudessa nähdään, miten Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyvät valmistelut etenevät ja miten tämä vaikuttaa Itämeren alueen geopoliittiseen tilanteeseen. Ruotsin päätös antaa kuitenkin selvän signaalin siitä, että Ruotsi pyrkii aktiivisesti vahvistamaan turvallisuuttaan ja suojelemaan omia etujaan alueellisella ja kansainvälisellä tasolla.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:22.02