2024/03/11

Hauskutellaan Putinin vaaleilla: Venäjän poliittisen näytelmän kulissit.

Venäjällä valmistaudutaan taas yhteen poliittiseen spektaakkeliin, kun Vladimir Putin nousee lavalle näyttelemään viidettä kertaa presidentin roolia. Vaalit ovat tietysti tuttuun tapaan kuin käsikirjoitettuja: väärennettyjä ja värittömiä. Poliittiset tutkijat arvioivat, että tällä kertaa yleisön mielenkiinto voi olla niin hataralla pohjalla, että äänestysprosentti luisuu alle 50 prosentin. Vaikka viranomaisilla on temppunsa nipistääkseen prosentteja, tyhjät vaalihuoneet ovat Kremlille melkoinen päänsärky.

Joten mikä on ratkaisu? Äänestysvelvoite, totta kai!

Velvoite koskee kaikkia valtion virkamiehiä sekä suuryhtiöiden ja valtionfirmojen työntekijöitä. Jopa Putinin puoluekaverit Yhtenäisessä Venäjässä joutuvat nyt houkuttelemaan itsensä ja muut vaaliuurnille.

Mutta tässä se hauska twisti onkin: Yhtenäisen Venäjän maine on niin tahraantunut kansan silmissä, että Putin saapuu itse “riippumattomana” ehdokkaana, kuten jo vuoden 2018 vaaleissa.

Kieltäytyminen äänestämisestä voi tarkoittaa virkamiesten kohdalla potkuja virasta. Mutta Venäjällä on tällä hetkellä niin kova työvoimapula, että uhkailu saattaa mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

Venäjällä on otettu käyttöön myös uusia tekniikoita äänestäjien valvomiseksi. Elektroninen äänestäminen on mahdollista monilla alueilla, ja vaaleissa käytetään jopa QR-koodeja. Viranomaiset vakuuttavat, että nämä apuvälineet tekevät äänestämisestä vaivatonta, mutta kriitikoiden mielestä ne ovat vain uusi keino valvoa ja kontrolloida ihmisiä ja samalla rikkoa vaalisalaisuutta.

Venäjän opposition pitkäaikaisen johtajan Aleksei Navalnyin kuolemasta vankileirillä on kulunut yksi kuukausi. Epävirallisen opposition tavoitteena on järjestää erilaisia protesteja ja muistotilaisuuksia vaalien aikana, liittyen Navalnyin persoonaan.

Vaaliviranomaiset hylkäsivät Boris Nadeždinin ehdokkuuden helmikuussa, väittäen osan häntä tukeneista allekirjoituksista virheellisiksi. Nadeždin uhkasi nousta niin suosituksi, että Kremlin oli pakko puuttua peliin. Hänen hylkäämisensä avasi tien Vladislav Davankoville, joka nyt ottaa vastaan liberaalien ja Putinin vastustajien äänet – jos he vaivautuvat äänestämään.

Seuraavalla viikolla Venäjällä nähdään presidentinvaalit-nimellä tunnettu poliittinen spektaakkeli, joka on käsikirjoitettu Kremlissä. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, suoritetaan vaaleissa vain yksi kierros, ja Putin nousee jälleen presidentiksi. Kreml on tilannut vähintään 70 prosentin äänestysprosentin ja Putinille vähintään 80 prosentin kannatuksen, mutta näiden komeiden lukujen saaminen ei ole niin varmaa. Aikaisempaa laimeampi kiinnostus äänestämiseen voi horjuttaa näitä tavoitteita.

Kun vuoden 2018 vaaleissa Putinilla oli seitsemän kilpailijaa ja äänestysprosentti oli 67,5, voi vain kuvitella, millaisia temppuja Kremlillä on varastossaan tänä vuonna. Joka tapauksessa Venäjän poliittinen teatteri tarjoaa aina aimo annoksen draamaa ja hupia kaikille katsojille – paitsi ehkä niille, jotka uskovat sen olevan totta.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:48.38