2024/03/15

Venäjällä on taas se aika, jolloin Putinin presidenttiys tulee niin varmaksi kuin se ikinä voi olla – ikään kuin jokavuotinen maalaus, joka jatkaa samaa vanhaa aihepiiriä. Tänään alkoi Venäjällä presidentinvaalit, jotka ennustettavasti päätyvät siihen, että Vladimir Putin valitaan uudelleen presidentiksi. Muut ehdokkaat taitavat kerätä ääniä yhtä paljon kuin karhu karpaloita.

Putin, joka tunnetaan myös “Valtias Venäjän Vallasta”, ilmoitti ehdokkuudestaan viime vuoden joulukuussa. Hän ei ole pelkästään ehdokas, vaan hän on niin kuin elävä muistutus siitä, että Venäjällä on muitakin poliitikkoja kuin Putin. Jo aikaisemmin marraskuussa Boris Nadezhdin, joka puhuu enemmän rauhan puolesta kuin sodan, oli ensimmäinen ehdokas, jota jokin rekisteröity poliittinen puolue tuki. Mutta Putin on Putin, ja hän ei anna kenenkään toisen pönkittää valta-asemaansa.

Totta kai Venäjän presidentinvaalit eivät olisi täydelliset ilman draamaa. Useita muitakin ehdokkaita ilmoittautui mukaan kisaan, mutta heidät hyllytettiin eri syistä. Jotkut syyt olivat varsin mielenkiintoisia, kuten vaikkapa väitettyjen äänestäjien allekirjoitusten epäilyttävät piirteet. Näyttää siltä, että Venäjän vaalikomitea on keksinyt uuden tavan luetella ne, jotka eivät kelpaa ehdokkaiksi: epäselvä kädenkirjoitus.

Ja tietenkin, kuten elokuvan käsikirjoitus, tässä tarinassa on myös traaginen sivujuoni. Pääoppositionaattori, Alexei Navalny, oli taas estetty ehdokkuudestaan – tällä kertaa ei siksi, että olisi tehnyt jotain laitonta, vaan siksi, että oli syyllistynyt siihen hirvittävään rikokseen, että hän ei ollut Putinin kannattaja. Ja kuten huonosti kirjoitetussa jännityselokuvassa, Navalny joutui käsittämättömiin olosuhteisiin vankilaan ja kuoli juuri ennen vaaleja. Kuinka yllättävää!

Mutta eihän tässä ole kyse vain poliittisesta spektaakkelista. Ehei, tässä on myös vakava puoli. Monet epäilevät, että vaalit eivät ole vapaat eivätkä reilut, vaan Putinin teatteria, jossa hän pääosassa on ohjaaja, tuottaja ja pääroolissa. Hänen valtakautensa on saanut osakseen kritiikkiä, etenkin siitä lähtien kun hän pisti käyntiin tämän sotadraaman Ukrainassa. Mutta ei hätää, Putin on mestari siinä, miten pitää kansan huomio muualla – ehkä seuraava kohde onkin Mars!

Joten siinäpä se. Venäjän presidentinvaalit, jotka ovat yhtä ennustettavissa kuin märkä suomalainen kesä. Putin jatkaa vallassa, ja Venäjällä on taas neljä vuotta aikaa muistella niitä aikoja, jolloin vaihtoehtoja oli… no, ei oikeastaan ollut. Putin elää, Putin hallitsee, Putin voittaa.

Ei naurattaisi, jos se ei olisi niin surullista.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 11:44.52