2024/03/24

Ukraina ei ollut Moskovan terrorismiteon takana, vaan ISIS! Älä usko netissä leviävää väärennettyä videota! Venäjän Kremliä myötäilevällä TV-kanava NTV:llä esitettiin lauantaina väitetysti Ukrainan presidentin turvallisuusneuvonantaja Oleksi Danilovia esittävä väärennetty video, joka vihjaa Ukrainan olevan syyllinen Moskovan terrori-iskuun. Asiasta kertoo BBC:n tutkiva toimittaja Shayan Sardarizadeh.

Sardarizadehin mukaan kyseessä on deepfake-video, johon on liitetty tekoälyn avulla luotua puhetta. Videon katsojalle näyttää, että Danilov kommentoisi Moskovan perjantaista terrori-iskua seuraavaan tapaan:

”Onko Moskovassa hauskaa tänään? Uskon, että todella hauskaa. Haluan uskoa, että tulemme järjestämään heille tällaisia huveja useamminkin.”

BBC:n mukaan väärennös on luotu yhdistelemällä materiaalia kahdesta äskettäin julkaistusta haastattelusta, joilla esiintyy Danilovin lisäksi Ukrainan tiedustelujohtaja Kyrylo Budanov. Väärennetyllä videolla näkyvät samat haastattelijat kuin pohjana toimivalla videolla, jolla haastatellaan Budanovia.

Deepfake-videolla kuuluvia sanoja ei kuitenkaan koskaan lausuttu, joten ne on todennäköisesti luotu tekoälyn avulla. Väärennettyä videota on jaettu laajasti internetissä.

Samasta videosta kertoo myös ukrainalaismedia Ukrainskaja Pravda, joka viittaa Ukrainan omaan disinformaation vastaiseen CCD-keskukseen.

Deepfake tarkoittaa videon manipuloimista todentuntuisesti, mutta totuudenvastaisesti – esimerkiksi sillä tavalla, että henkilö näyttää sanovan asioita, joita hän ei todellisuudessa ole sanonut.

Perjantaina Moskovassa tapahtuneessa tuhoisassa terrori-iskussa kuoli 133 ihmistä ja yli sata haavoittui. Terrorijärjestö Isis on ottanut iskun nimiinsä, ja myös USA:n mukaan iskun teki Isis. Venäjä on kuitenkin yrittänyt vihjata, että Ukrainalla olisi osuutta iskuun. Ukraina kiistää tämän jyrkästi.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:42.59