Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen kaunis luonto tarjoaa upeat maisemat niin auringonpaisteelle kuin paksulle lumikerroksellekin. Vaikka lumipeite peittääkin osan maisemista, se ei kuitenkaan estä pohjoisimman Suomen kauneutta ja lumoavaa tunnelmaa. Erityisesti Jäämeren rannat tarjoavat upeita elämyksiä niin paikallisille asukkaille kuin matkailijoillekin.

Matka Jäämeren rannalle lähtee Rovaniemeltä, missä on hyvä suloitella pohjoisen tunnelmasta. Vaikka Rovaniemeltä selvitään jo ajamalla muutaman tunnin ajan pohjoiseen, matkan varrella kannattaa pysähtyä ihastelemaan vaikkapa Saariselän upeita talvisia maisemia. Saariselällä voi myös käydä esimerkiksi husky- tai moottorikelkkasafarilla, tai vaikka vuokrata lumikengät ja lähteä omin jaloin tutustumaan tunturien arktiseen lumisuuteen.

Jatkaessa matkaa Inarin kautta Utsjoelle, voi jo aistia Jäämerellä vallitsevan taian. Pienet tunturikylät ja hiljaiset vaellusreitit tarjoavat mahdollisuuden tutustua paikalliseen kulttuuriin ja luontoon. Utsjoella voi myös vierailla saamelaisessa porotilassa ja osallistua poroajeluille, joissa oppii samalla lisää saamelaisista elämäntavoista.

Lopulta matka päättyy Norjan puolella olevaan Nuorgamiin, joka tunnetaan Suomen pohjoisimpana kylänä. Nuorgamissa voi tutustua itsessään Jäämeren rantaan ja ihastella maisemia, jotka ulottuvat loputtomiin avaraa merta kohti. Vaellusreittejä pitkin voi myös kulkea Valtavaaralle, jossa on mahdollista nähdä revontulet kirkkaalla säällä.

Jäämeren rannoilta löytyy myös monia mielenkiintoisia tarinoita ja legendoja paikallisista asukkaista ja alueen historiasta. Yksi mielenkiintoinen tarina kertoo vanhasta kalastajasta, joka oli oppinut kulkemaan Jäämeren jääkentillä niin taidokkaasti, että hän pystyi löytämään ja nappaamaan isoja kalansaaliita myös talvisin. Kalastajaa pidettiin lähes yliluonnollisena taidoissaan, ja hänen kerrottiin saavan apua ja neuvoja meren jumalilta.

Monipuolinen luonto Jäämeren rannoilla tarjoaa myös upeat puitteet erilaisiin aktiviteetteihin, kuten kalastukseen, vaellukseen, hiihtoon ja lumilautailuun. Monet matkailijat saapuvat alueelle juuri näiden aktiviteettien vuoksi, sillä harvassa paikassa voi kokea niin autenttista ja puhdasta luontoa kuin Jäämeren rannoilla.

Jäämeren rannoilla asuu myös monia arvokkaita eläinlajeja, joita ei muualla Suomessa enää nähdä. Alueella on mahdollista bongata esimerkiksi ahmoja, maailman suurin maaterävä, joka saalistaa alueella olevia pikkueläimiä. Ahmot ovat hyvin uhanalaisia ja palkitseva kokemus niiden näkeminen luonnossa.

Kuten kaikkialla Suomessa, myös Jäämeren rannoilla kiehtova talvinen kauneus vaihtuu kesällä keskiyön aurinkoon. Kesäisin alueella voi nauttia vuorokauden ympäri kestävästä auringonpaisteesta, jolloin lämpötilakin voi nousta jopa 30 asteeseen. Tällöin on mahdollista myös osallistua esimerkiksi melontaretkille, kalastukseen ja patikointiin. Näin Jäämeren rannat tarjoavat unohtumattomia elämyksiä myös kesäaikaan.

Jäämeren rannoilla on myös paljon mahdollisuuksia saunoa ja uida ulkona luonnon omassa uima-altaassa, sillä alueella on useita lämpöisiä ja puhdasvetisiä jokia ja järvet. Tämä onkin monen matkailijan mieleen, sillä sauna ja uiminen suomalaisittain on kuin kansallisteema.

Suomen Jäämeren rannoilla voi todella kokea pohjoisen kauneuden ja luonnon lumoavan voiman. Alueen monipuoliset maisemat ja aktiviteetit tarjoavat mahdollisuuden unohtumattomiin elämyksiin ympäri vuoden. Paikallisen kulttuurin ja historian tutkiminen sekä alueen arvostettujen eläinlajien näkeminen tekevät matkasta vieläkin ikimuistoisemman. Jäämeren rannoilla voi todella löytää itsensä ja kokea elämän polun luonnon syleilyssä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö