11776 latausta vuorokaudessa
9670 artikkelia

Maailmanlaajuisessa mittakaavassa on puhdas juomavesi yksi elintärkeimmistä resursseista. Ilman puhdasta vettä emme pystyisi selviytymään elämästä ja kaikki eliöt kärsisivät sen puutteesta. Mutta valitettavasti tällä hetkellä yli 2 miljardia ihmistä maailmassa elää edelleen ilman turvallista juomavettä. Tämä on valtava haaste, johon meidän kaikkien tulee kiinnittää huomiota ja olla osana ratkaisua.

Suomessa olemme tottuneet siihen, että käännetty hanamme tuottaa käytännössä rajattomasti puhdasta ja juomakelpoista vettä. Mutta todellisuudessa meidänkin tulee tehdä osamme turvataksemme puhdas vesi myös tuleville sukupolville. Kestävä kehitys ja puhdas vesi kulkevat käsi kädessä ja meillä on mahdollisuus olla edelläkävijöitä tässä asiassa.

Ensinnäkin, on tärkeää ymmärtää, että puhdas juomavesi ei ole itsestäänselvyys ja sen käytöstä tulee huolehtia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi veden säästämistä ja veden kulutuksen harkittua vähentämistä. Suomessa käytämme vettä väestömäärään suhteutettuna yllättävän paljon, ja meidän tulee tehdä kaikkemme vedenkulutuksen tehostamiseksi ja veden säästämiseksi erilaisin käytännön toimin.

Toisekseen, on oleellista huolehtia siitä, että vesi pysyy luonnollisessa kierrossa eikä likaannu. Meidän tulee esimerkiksi estää kemikaalien ja jätevesien pääsy vesistöihin sekä huolehtia, ettemme roskiin erilaisia myrkyllisiä aineita, jotka voisivat mahdollisesti päätyä veden mukana luontoon. Lisäksi meidän tulee myös suosia kestävää maataloustuotantoa, jotta ravinteiden ja lannoitteiden valumista vesistöihin voidaan vähentää.

Kolmanneksi, on tärkeää huolehtia siitä, että kaikki ihmiset maailmassa pääsevät nauttimaan puhtaasta juomavedestä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kehitysapuun panostamista ja teknologian jakamista alueille, joilla veden saatavuus on heikkoa. On myös tärkeää kiinnittää huomiota alueilla vallitseviin konflikteihin, jotka voivat estää veden puhdistamisen ja jakamisen suoraan kotitalouksiin.

Puhdas juomavesi on myös merkittävä tekijä terveyden kannalta. Saastunut vesi voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten ripulia, hepatiittia ja jopa kuolemaan johtavia tauteja. Lisäksi puhdas juomavesi on tärkeää esimerkiksi hyvän hygienian ja ruuanvalmistuksen kannalta. Onkin selvää, että puhdas vesi edistää terveellisempää elämäntapaa ja voi auttaa vähentämään sairauksia ja kuolleisuutta erityisesti kehitysmaissa.

Meidän tulee myös kiinnittää huomiota siihen, että vesi on yhteismitallisesti eriarvoisesti jakautunut maailmassa. Jotkut alueet kärsivät jatkuvasta kuivuudesta ja vedestä on pulaa, kun taas toiset alueet hukkaavat vettä runsaiden sateiden takia. Tämä epätasapaino on tärkeää huomioida paitsi luonnonvarojen tasapuolisuuden kannalta, myös ymmärtääksemme veden merkityksen kansojen välisissä konflikteissa.

Suomalaisena voin olla ylpeä siitä, että meillä on jo monia käytännön esimerkkejä siitä, kuinka puhdas vesi ja kestävä tulevaisuus kulkevat käsi kädessä. Koko Suomen vesihuoltojärjestelmä perustuu kestävään ratkaisuun ja meillä on vahva asiantuntemus ja osaaminen alalla. Meillä on myös vähäinen vedenkulutus per capita, joka on tärkeää huomioida ja ylläpitää myös tulevaisuudessa.

Lisäksi Suomessa on tehty useita kestävän kehityksen projekteja ja innovaatioita, joista voisi pitää esimerkiksi koko maailmalle. Esimerkiksi Vantaanjoen ja Paimionjoen vesienhoitosuunnitelmat ovat palkittuja ympäristötekoja, jotka edistävät veden laatua ja ekosysteemin tasapainoa. Lisäksi esimerkiksi Helsingissä on hienoja esimerkkejä ympäristöystävällisestä rakentamisesta, jossa vedenkulutusta on huomioitu mm. viherkatoilla ja sadevesien keräämisellä.

Kaiken kaikkiaan puhdas vesi ja kestävä tulevaisuus kulkevat käsikädessä ja vaativat yhteistyötä ja ratkaisuja kaikilta ihmisiltä. Meillä Suomessa on mahdollisuus olla edelläkävijöitä puhdasta vettä koskevissa asioissa ja tehdä osamme sen hyväksi, että myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan terveellisestä ja juomakelpoisesta vedestä. Puhdas vesi ei ole vain meidän, vaan myös tulevien sukupolvien oikeus.


Satunnainen:


Vastaavia: