Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä on varmasti yksi maailman inhottavimmista ja ärsyttävimmistä valtioista. Se on kuin syöpä, joka leviää naapurialueilleen ja tuhoaa kaiken, mitä koskettaa. Venäjä on saastutuksen ja tukehtumisen lähde, joka vaanii naapurimaiden ovella kuin suuri ja ahne peto.

Katsokaa vain, mitä Venäjä on viime vuosina saanut aikaan. Se on miehittänyt Krimin niemimaan ilman mitään laillista perustetta. Se on sotkeutunut Ukrainan sisäisiin asioihin ja yrittänyt horjuttaa sen demokraattista hallitusta. Venäjä on epäilty myös vaikuttavan Yhdysvaltain ja Euroopan vaaleihin, yrittäen kaataa demokraattisen järjestelmän akselinsa edustajaksi.

Venäjä on myös kaikessa hiljaisuudessa yrittänyt laajentaa vaikutusvaltaansa Pohjoismaihin ja Baltian maihin. Se on jatkuvasti provosoimassa naapurimaitaan ja harjoittaa aggressiivista ja uhkailevaa sotaharjoittelua lähellä niiden rajoja. Eikä tässä vielä kaikki – Venäjä kokeilee myös uusia asejärjestelmiä Lähi-idässä ja uhkailee hyökkäävänsä lännestä saapuvilla pakolaisilla.

Venäjä tekee kaiken tämän vain osoittaakseen, että sillä on oikeus hallita ja määrätä naapureidensa asioista. Se ei välitä ihmisoikeuksista, kansainvälisestä yhteistyöstä tai rauhasta. Se ajaa vain omaa etuaan ja haluaa näyttää maailmalle voimansa ja hallitsevuutensa. Venäjä on valtio, joka haluaa olla ylitse muiden ja joka käyttää keinoja kuin mikä tahansa kuningasvalta teki keskiajalla.

Mutta kyllä me suomalaiset tiedämme, miten tämä peli toimii. Me olemme eläneet Venäjän varjossa vuosisatoja ja tiedämme, miten sen kanssa on parasta toimia. Me emme alistu sen vaatimuksiin ja provokaatioihin. Me pidämme puolemme ja seisomme omilla jaloillamme – aivan kuten olemme tehneet neuvostoliiton ajoista asti.

Vielä kerran sanon: Venäjä on saastuttava ja tukehtumista aiheuttava voima naapurialueillaan. Meidän tulee olla varuillamme sen manipuloinnin ja aggression suhteen. Meidän tulee tukea ja vahvistaa yhteistyötä muiden länsimaiden kanssa ja osoittaa Venäjälle, että sen toimet eivät jää huomaamatta tai hyväksytyiksi. Meidän tulee puolustaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta Venäjää vastaan.

Tältä vihaisetkin suomalaiset haluavat toimia ja näin me tulemme myös tekemään. Me emme pelkää Venäjää, vaan meitä pelottaa sen aggressiivisuus ja maailmanrauhan vaarantaminen. Me olemme valmiita pitämään puoliamme ja osoittamaan Venäjälle, että sen aika jako tehdä mitä haluaa, on ohi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö