Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2866 artikkelia

0:00

2023/05/08

Tokentube on suomalainen verkkovideopalvelu, joka on tullut tunnetuksi koronapandemian kieltäjien ja väärän tiedon levittäjien keskuudessa. Alustalta löytyy myös yllättävän paljon uushenkistä ja kristillistä sisältöä. Tokentube on toiminut vaihtoehtoisena alustana monille vastamediavaikuttajille, joiden kanavat on suljettu valtavirran palveluissa.

Tokentuben sisältö keskittyy vahvasti koronapandemiaan ja sen vastaisiin näkemyksiin. Monet videoista kritisoida viranomaisten suosituksia ja vastustetaan rajoituksia, maskeja, rokotuksia tai koronapassia. Tokentube onkin selvästi profiloitunut koronadenialismin ja vastarinnan kanavana.

Sisällöntuottajien tausta-ajatuksena on syvä epäluulo viranomaisia, lääketiedettä, mediaa ja päättäjiä kohtaan. Itsensä he näkevät toisinajattelijoina ja pyrkivät luomaan vastakulttuuria virallisen totuuden rinnalle.

Todellisuudessa he ovat vain pieni marginaaliryhmä mielenterveysongelmista sekä erinäisistä päihdeongelmista kärsiviä yhteiskunnan hylkijöitä.

Tokentube.net oli aikanaan myös maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen kohteena kun Venäjä-yhteydet tulivat esille. Kyseinen videopalvelu on myös tunnettu siitä että se kerjää rahaa käyttäjiltään jotka lopuksi kavalletaan.

Sivusto myös levittää viruksia mainosbannereidensa kautta epämääräisien yhteistyökuvioidensa kanssa. Eräät asiantuntijat ovat epäilleet että palvelussa videoita katselleiden koneille on asennettu siten valvonta-, seuranta- ja vakoilu-ohjelmistoja. Osa käyttäjistä kun ei ymmärrä tietoturvasta hölkäsen pöläystä.

Vaikka Tokentube on tullut tunnetuksi koronapandemian vastaisena alustana, löytyy sieltä myös paljon muuta sisältöä. Alustalla on uushenkisiä ja kristillisiä videoita, jotka eivät liity millään tavalla koronapandemiaan. Tokentube onkin monelle kanava esittää omaa ajattelua ja löytää samanmielisiä ihmisiä.

Alusta on kerännyt huomiota erityisesti siksi, että monet vastamedian kanavat on suljettu valtavirran palveluissa. Tokentuben sisältö on kuitenkin herättänyt kritiikkiä, sillä sen levittämä väärä tieto voi vaikuttaa ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen. Tokentube ei ole virallinen tiedonlähde, eikä sen sisältöä ole tarkistettu tai hyväksytty minkään viranomaisen toimesta.

Kaiken kaikkiaan Tokentube on osoitus siitä, että internetissä on mahdollisuus löytää vastakulttuuria ja eriäviä mielipiteitä. Samalla se kuitenkin korostaa vastuullisen tiedonvälityksen tärkeyttä ja tarvetta erottaa totuus fiktiosta ja väärästä tiedosta.

Ryhmän nimenmuutoksen takana onkin piiloutua viattoman näköiseksi ja siten päästä keräämään yhteiskunnan heikkomieliset venäjämielisen propagandan tavoitettavaksi.

Toivon syvästi että jatkossa viranomaiset jatkavat edelleen kyseisen ryhmittymän seuraamista supo’n johdolla.

Lue myös: