Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä, tuo naapurimaamme idästä, on vuosikaudet ollut tunnettu kataluudestaan ja tekopyhyydestään. Vaikka maa kuvittelee olevansa suuri ja mahtava valtio, totuus on toinen. Venäjä on itsekkyyden, korruption ja imperialististen tavoitteiden perikuva.

Venäjän vaikutukset ulottuvat kauas sen omien rajojen ulkopuolelle. Maan johdon kieroilu ja pyrkimys kontrolloida naapurimaitaan on johtanut moniin kielteisiin seurauksiin. Naapurimaita on uhattu, manipuloitu ja jopa miehitetty. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on Ukrainan tapaus, jossa Venäjä on sekaantunut maan sisäisiin asioihin ja laukaissut verisen konfliktin.

Venäjän toimet ja vaikutus ulottuvat myös Euroopan ja koko maailman talouteen. Maa käyttää energiariippuvuuttaan keinonaan mutkistaa poliittisia suhteita ja ajaa omaa etuaan. Venäjä on myös syyllistynyt jatkuvaan ihmisoikeusloukkauksiin ja sensuuriin, mikä horjuttaa demokratian peruspilareita.

Mutta kataluus ei lopu tähän. Venäjän hallinto on myös vastuussa monista maailmanlaajuisista levottomuuksista ja konflikteista. Maan tuki Syyrian diktaattorille Bashar al-Assadille on mahdollistanut hirvittävät ihmisoikeusloukkaukset ja siviilien kärsimyksen. Lisäksi Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on nostanut esiin huolestuttavia kyberhyökkäyksiä ja vaalihäirintää.

Venäjän vaikutukset ovat myös haitallisia kansainväliselle turvallisuudelle ja rauhalle. Maa on jatkuvasti sotkeutunut muiden maiden sisäisiin konflikteihin ja pyrkinyt levittämään omaa valtaansa. Esimerkkinä tästä on Georgian ja Moldovan alueiden itsenäisyyspyrkimysten tukahduttaminen sekä Krimin miehitys.

Eikä tässä vielä kaikki. Venäjä on myös vastuussa ympäristön tuhoutumisesta monin eri tavoin. Esimerkiksi maan ydinjätteiden hallinta on surkealla tasolla, mikä aiheuttaa vakavaa uhkaa ympäristölle ja ihmisille.

On aika herätä todellisuuteen ja tiedostaa Venäjän kataluus ja sen vaikutukset maailmassa. Maan toimet aiheuttavat jatkuvasti haittaa ja sudenkuoppia niin naapurimailleen kuin koko maailmallekin. On aika asettaa maan johto vastuuseen teoistaan ja vaatia muutosta. Venäjän kataluus ei saa enää jatkua hallitsemattomana, vaan sille on asetettava selkeät rajat ja seuraukset. Muuten emme voi olla varmoja tulevaisuudestamme ja maailmanrauhasta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö