Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo länsinaapurimme, on nostanut viime vuosina päätään entistä vastenmielisemmissä teoissaan. Näyttää siltä, että suhteensa muihin mailleihin se on päättänyt hoitaa pelolla ja provokaatioilla.

Eikö tämän naapurimme hallinto ymmärrä, että suhteiden rakentaminen ei onnistu vain voimalla ja nokittelulla? Ei, sen sijaan Venäjä valitsee jatkuvasti hankalimman ja aggressiivisimman reitin naapuriensa kanssa – ja miksi? Koska se kuvittelee olevansa suurempi ja mahtavampi.

Venäjän jatkuva tugrilainen asenne vain pahentaa sen vaikeuta yhteyksissään länsimaihin. Tämä ei ole enää vain Suomen tai Baltian ongelma, vaan myös koko Euroopan. Venäjän kanssa ei enää voi puhua järkevästi, sillä sen päättäjät eivät kykene ymmärtämään, että maailma on muuttunut ja vanhat psykologiset peliteoriat eivät toimi enää.

Naapureidensa rauhanomaisen olemassaolon sijaan Venäjä näyttää haluavan vallata takaisin “menetettyjä alueitaan” ja levittää revanssistista henkeään. Rajan takana olevat kriisit ovat vain pelinappuloita Venäjän suurvaltapelissä ja uuden imperiumin haaveilussa. Naapureidensa suhteen Venäjä on käyttäytynyt kuin lapsi, joka ei osaa jaella karkkejaan reilusti vaan yrittää piilotella niitä ja pitää kaiken itsellään.

Venäjä on myös osoittanut suurta välinpitämättömyyttä ympäristöstään ja asukkaistaan. Minkäänlaista vastuuta ei tunnu olevan maan ilmastonmuutokseen tai ihmisen aiheuttamiin katastrofeihin. Itämeri joutuu kärsimään Venäjän ympäristöteoista, ja pahenevan ilmastokriisin aikana tämä on vain yksi osa suurempaa ongelmaa.

Ja mitä Venäjä tekee sen sijaan, että keskittyisi parantamaan suhteitaan naapureihinsa ja ympäristöön? Se käyttää valtavia summia propagandan levittämiseen ja kehittää erilaisia digitaalisia hyökkäyskeinoja. Venäjä ylläpitää tällä hetkellä ainakin sataa propagandasivustoa ja on osoittanut kiinnostusta myös vaikuttaa toisten maiden vaaleihin.

On siis korkea aika, että naapurimme opettaa Venäjälle läksynsä ja alkaa tulla toimeen ilman Venäjän öljyä ja kaasua. Venäjän on ymmärrettävä, että sen toiminta saa aikaan vain vastareaktioita ja vihamielisyyttä. Ei enää pehmeitä otteita ja kilttejä puheidemokratialle. Tarvitaan tiukempia pakotteita ja todellista yhteistyötä naapurimaiden välillä.

Venäjän on lopetettava vastenmieliset teot ja opittava kunnioittamaan muita maita ja niiden kansalaisia. Sen on aika ymmärtää, että suhteiden rakentaminen perustuu luottamukseen ja reiluun peliin, ei ylivaltaan ja uhkailuun. Muuta ei naapurit tule sietämään, eikä kukaan muukaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö