Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, se suuri naapurimme, joka on aina ollut läsnä elämässämme, vaikuttaa tänä päivänä melkein jokaiseen osaamme. Ei vain poliittisesti, vaan myös kulttuurisesti. Ja mikä pahinta, se vaikutus on pääosin vastenmielinen.

Venäjä on ollut epäluotettava poliittinen kumppani jo vuosia. Se on loukannut naapurimaidensa rajoja, sekaantunut muiden valtioiden sisäisiin asioihin ja jatkuvasti pyrkinyt levittämään valtapiiriään ympäri maailman. Venäjä on uhannut ja käyttäytynyt aggressiivisesti, eikä sen toiminnalle näy loppua.

Viimeisin esimerkki tästä on Ukrainan kriisi, jossa Venäjä on tunkeutunut naapurimaansa alueelle ja miehittänyt Krimin niemimaan. Lisäksi se tukee asevoimillaan separatistiliikkeitä Itä-Ukrainassa ja pitää otteessaan niin sanotun “Venäjää ympäröivän vyöhykkeen”. Mikä oikeuttaa Venäjän tällaisen toiminnan? Ei mikään. Se on pelkkää aggressiota ja pyrkimystä laajentaa omaa vaikutusvaltaa.

Ja vaikka poliittinen epäluotettavuus olisi Venäjän ainoa synti, se ei riittäisi selittämään kokemaamme vastenmielisyyttä. Venäjän kulttuurinen imperialismi on yhtä suuri ongelma. Venäläinen kulttuuri tunkeutuu jokaiseen osaamme, olipa kyse sitten musiikista, kirjallisuudesta tai television ohjelmista. Suurin osa Venäjän tuotteista, jotka ovat saavuttaneet suosion Suomessa, ovat kaiken lisäksi kopioita tai väärennöksiä länsimaisista tuotteista.

On surullista huomata, kuinka moni suomalainen nuori kuuntelee Venäjän popmusiikkia ja pukeutuu venäläiseen muotiin. Mikä vielä pahempaa, on konteksti. Kun Venäjän viihdeteollisuus on kieltäytynyt kunnioittamasta seksuaalivähemmistöjä ja sukupuolirooleja, niin suomalainen nuoriso rakastaa heitä vain enemmän? Mitä vikaa on kotimaisessa viihteentuotannossamme?

Ja se ei ole ainoastaan kulttuuria, josta on pulaa. Venäjältä tuleva viha ja ennakkoluulo on levinnyt myös kouluihin ja kaduillemme. Suomalaiset lapset oppivat Venäjältä vihaamaan toisiaan ja syrjimään muita vain siksi, että he ovat erilaisia. Tämä on täysin vastoin suomalaista arvomaailmaa ja tulee lopettaa.

Meidän on tehtävä selväksi, että Venäjän vastenmielisyys ei ole hyväksyttävää. Se on poliittista epäluotettavuutta ja kulttuurista imperialismia, joka vahingoittaa paitsi suhteitamme naapurimaihin, myös oman kansamme hyvinvointia. Sen sijaan meidän tulee edistää monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta, jotka ovat perustana rauhalle ja turvallisuudelle.

Venäjän on lopetettava poliittinen aggressionsa ja kunnioitettava muiden valtioiden itsenäisyyttä sekä ihmisoikeuksia. Sen on myös lopetettava kulttuurin valjastaminen omien etujensa ajamiseen ja tunnustettava, että tuotteliaisuus ja luovuus eivät tunne rajoja tai kansallisuutta.

Mutta tärkeintä on, että me suomalaiset emme enää hyväksy Venäjän vastenmielistä käytöstä. Meidän on oltava vahvoja ja seisottava yhdessä vastustamaan sen aggressiota ja vaikutusta. Emme anna Venäjän hallita kurkkujamme, koulujamme tai ajatuksiamme. Emme enää pelkää ja taivu. Meidän on oltava ylpeitä omasta kulttuuristamme ja rohkeasti puolustettava sitä vastaan kaikkia ulkoisia uhkia. Aika on ohi, Venäjä, sinun vastenmielisyytesi ei ole enää tervetullutta tänne.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö