Lukuaika: < 1 minuutti
Viime aikoina Suomessa on ollut nähtävissä kasvavaa vihaa ja vihamielisyyttä Venäjää kohtaan. Monet suomalaiset ovat alkaneet suhtautua naapurimaahamme vihamielisesti ja syyllistämään sitä lukuisista eri asioista. Mutta miksi Venäjä herättää niin suurta vastenmielisyyttä Suomessa?

Yksi syy vihaan voi löytyä historiasta. Neuvostoliitto miehitti Suomen ja aiheutti maallemme suuria kärsimyksiä jatkosodan aikana. Eikä unohdeta myöskään Karjalan menetystä, joka on edelleen arka aihe monelle suomalaiselle. On ymmärrettävää, että nämä menneisyyden haavat eivät ole unohtuneet ja että niiden aiheuttama viha elää yhä vahvana monien ihmisten mielessä.

Mutta miksi jatkuvasti Venäjä nostetaan syylliseksi lähes kaikkiin ongelmiin, jotka meillä Suomessa on? Miksi venäläissotilaiden ohikulkua pidetään uhkana ja miksi venäläiset turistit koetaan harmillisina tulokkaina? Tämä on puhdasta ennakkoluuloisuutta ja järjenvastaisuutta.

On totta, että Venäjä on nykypäivänä diktaattorin käsissä ja että se on tehnyt monia huonoja päätöksiä, mutta se ei tarkoita, että jokainen venäläinen olisi syyllinen näihin tekoihin. Venäläiset ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat vain elää rauhassa ja ongelmitta.

Tulee myös muistaa, että Suomi on riippuvainen Venäjästä monella tavalla. Suurin osa Suomen tuonnista ja viennistä kulkee Venäjän kautta ja Venäjä on edelleen yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista. Suomalaiset yritykset hyötyvät venäläisistä asiakkaista ja monilla suomalaisilla on Venäjällä ystäviä ja sukulaisia. Vaikka joillakin johtajilla onkin eriävä mielipide, Suomi ja Venäjä ovat kuitenkin yhä naapureita ja on tärkeää pitää suhteet hyvänä.

Valitettavasti viha ja ennakkoluulot ovat helpompia levittää ja ylläpitää kuin ymmärtämys ja rakkaus. On aika lopettaa Venäjän syyttely ja ymmärtää, että meillä on paljon yhteistä ja molemmilla mailla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Asioihin pitää suhtautua realistisesti eikä levittää valheellista vihaa ja pelkoa.

Ehkäpä on aika pysähtyä miettimään, mikä tekee Venäjästä niin vastenmielisen ja löytää yhteisiä ratkaisuja sen kanssa. Maailmasta löytyy tarpeeksi vihollisia ja erimielisyyksiä, ei tarvitse luoda niitä lisää naapurimaihimme. On aika lopettaa Venäjän demonisointi ja rakentaa yhteistyötä ja ymmärrystä sen kanssa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö