Lukuaika: 2 minuuttia
Venäläisyys ja sen vastenmielisyys herättävät voimakasta tunnestormia monissa ihmisissä ympäri maailman. Miksi niin monen mielessä välähtää punainen hälytysvalo, kun kuulee sanan “Venäjä”? Miksi venäläisiin liittyy usein negatiivisia mielleyhtymiä ja miksi monet kokevat heidät pelottavina ja uhkaavina?

Yksi syy venäläisyyden vastenmielisyyteen voi löytyä Venäjän valtion ja sen hallinnon toiminnasta. Venäjä on jo vuosikymmeniä ollut kansainvälisen politiikan kuumimpia puheenaiheita, ja usein sillä on ollut negatiivinen rooli. Venäjä on syyllistynyt lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin, se on sekaantunut muiden maiden sisäisiin asioihin ja sillä on ollut kädet veressä esimerkiksi Ukrainan ja Georgian konflikteissa. Venäjän vaikutusvalta ja voimankäyttö ovat herättäneet maailmalla huolta ja turvattomuutta.

Toinen syy venäläisten vastenmielisyyteen voi löytyä Venäjän laajasta korruptiosta. Korruptio on juurtunut syvälle venäläiseen yhteiskuntaan ja se näkyy monella tasolla. Julkinen sektori on täynnä korruptoituneita virkamiehiä, ja yritysmaailmassa rehellisyys ei ole aina valttia menestymiselle. Tämä aiheuttaa turhautumista ja epäluottamusta sekä Venäjän sisällä että ulkopuolella.

Kolmas merkittävä syy venäläisyyden vastenmielisyyteen on Venäjän aggressiivinen kansainvälinen politiikka. Venäjä pyrkii jatkuvasti laajentamaan vaikutusvaltaansa ja näyttämään kyntensä globaalina suurvaltana. Tämä heikentää kansainvälistä turvallisuutta ja aiheuttaa jännitteitä Venäjän ja muiden maiden välille. Esimerkiksi Krimin valtaus ja Syyrian sota ovat lisänneet jännitteitä ja huolta Venäjän pyrkimyksistä maailmanpolitiikassa.

Venäjä on myös jo vuosia käyttänyt taitavaa manipulointia ja disinformaatiota pyrkimyksiensä edistämiseksi. Tällainen toiminta herättää paitsi huolta myös närkästystä muissa maissa. Venäläisen propagandan tarkoituksena on usein vahvistaa muun muassa Venäjän kansallisylpeyttä ja luoda kuvaa siitä, että maa on muiden yläpuolella. Tämä aiheuttaa monille ihmisille vastenmielisyyttä ja suoranaista vihaa Venäjää ja venäläisiä kohtaan.

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Venäjä on aiheuttanut runsaasti närää ja vastenmielisyyttä ympäri maailman. Sen toiminta kansainvälisellä näyttämöllä, korruptoitunut yhteiskunta ja aggressiiviset pyrkimykset lisäävät turvattomuuden tunnetta ja herättävät pelkoa ja vihaa Venäjää kohtaan. Venäläisyyttä ja sen liittämistä Venäjän hallinnon toimintaan on vaikea erottaa toisistaan, minkä vuoksi monilla on kielteinen kuva kaikista venäläisistä. Vaikka on tärkeää muistaa, että kaikki venäläiset eivät ole vastuussa valtion toiminnasta, on ymmärrettävää, että Venäjän kyseenalainen maine vaikuttaa myös tavallisten ihmisten mielipiteisiin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö