10505 latausta vuorokaudessa   9307 artikkelia

2023/05/04

Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatti joutui ilkivallan kohteeksi myöhään sunnuntai-iltana. Poliisin mukaan konsulaatin postilaatikko ja ikkunalasi vaurioituivat hyökkäyksessä. Tapahtuman johdosta Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi tapauksesta ja väitti, että ryhmä ihmisiä olisi heittänyt ”räjähtävän äänilaitteen” konsulaatin alueelle, vaarantaen diplomaattisen edustuston hengen ja terveyden. Poliisin tutkimusten mukaan tapausta tutkitaan kuitenkin tavallisena vahingontekona, eikä poliisin tiedot vastaa Venäjän median kertomusta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi Iltalehdelle, että Venäjä on lähettänyt Suomelle nootin, jossa vaaditaan Suomea ryhtymään toimenpiteisiin konsulaatin suojelemiseksi. Ahvenanmaalla sijaitseva konsulaatti valvoo demilitarisoinnin toteutumista, ja sen toimivaltaan kuuluu tavanomaisten konsulintehtävien lisäksi valvoa, että Ahvenanmaan saarten demilitarisointia noudatetaan. Venäjällä on oikeus pitää Ahvenanmaan saarilla omaa konsulinvirastoaan vuoden 1940 Talvisodan jälkeen tehdyn sopimuksen mukaan.

Tällaiset välikohtaukset ovat harvinaisia Suomessa, ja varsinkin diplomaattisten edustustojen kohdalla. Konsulinvirastoja pidetään yleisesti suojattuina alueina, ja niiden turvallisuuden varmistaminen on sekä kohdemaan että edustusmaan vastuulla. Vaikka tapahtumasta ei ole vielä saatu tarkempia tietoja, on selvää, että Suomen viranomaiset tutkivat tapausta huolellisesti ja pyrkivät varmistamaan konsulaatin turvallisuuden tulevaisuudessa.

Poliisilla ei liene resursseja turvata edustustoa kaljapulloilta joten on Venäjän oma etu sulkea konsulaatti ja kotiuttaa vakoojat takaisin itärajan taakse.


Satunnainen:


Vastaavia: