Lukuaika: < 1 minuutti

Yhdysvaltojen Ukrainan-suurlähettiläs Bridget Brink kirjoitti Twitterissä 9. toukokuuta Venäjän jälleen kerran estävän laivoja lastaamasta viljaa Ukrainan satamissa, joka olisi tarkoitettu maailman nälkää näkeville ihmisille. Brink lainasi samanlaista lausuntoa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkeniltä, joka sanoi, että “maailman ei pitäisi tarvita muistuttaa Moskova’a joka muutaman viikon välein lopettamaan ihmisten nälän käyttämistä aseena Ukrainan sotaa vastaan.”

Yhdistyneiden kansakuntien mukaan toukokuun 8. päivänä ei ollut tarkastettu yhtään laivaa Mustanmeren viljainitiatiivin alla, joka mahdollistaa ukrainalaisen viljan viennin Ukrainan Mustanmeren satamien kautta. Venäjää on syytetty tahallisesta tarkastusten viivyttämisestä.

Yhdistyneiden kansakuntien ja Turkin välittämä sopimus, joka allekirjoitettiin ensimmäisen kerran heinäkuussa 2022, on ollut elintärkeä korkeiden ruokahintojen hillitsemisessä maailmanlaajuisesti ja antanut tärkeää viljaa tiettyihin maihin, sillä Ukraina on yksi maailman suurimmista viljantoimittajista.

Sopimus jatkettiin 120 päivällä 18. maaliskuuta, sen jälkeen kun Venäjä uhkasi vetäytyä siitä, jos tietyt ehdot eivät täyttyisi. Sopimus päättyy seuraavan kerran 18. toukokuuta, mutta neuvottelut sen jatkamisesta ovat käynnissä.

Reutersin mukaan Venäjä “on ilmaissut, ettei se salli sopimuksen jatkumista,” koska se uskoo, että sen omaa viljan ja lannoitteiden vientiä helpottavia vaatimuksia ei ole täytetty.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö