Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/05/18

Venäjä’ltä Norja’an paennut Andrei Medvedev, entinen jäsen Wagner-yksityisarmeijasta, haluaa palata takaisin Venäjälle, kertoo Reuters. Medvedev, 26, saapui tammikuussa laittomasti Norjaan ylittäen jäätyneen Paatsjoen. Hän kertoi kiivenneensä piikkilanka-aitojen yli ja kuulleensa venäläisten rajavartijoiden ampuneen peräänsä. Norjassa hän haki turvapaikkaa.

Kuulusteluissa Medvedev paljasti liittyneensä Wagnerin palkkasotilaaksi Ukraina’an heinäkuussa 2022 neljän kuukauden sopimuksella. Hän kertoi paenneensa rintamalta marraskuussa, kun häntä yritettiin pakottaa jatkamaan sopimusta vastoin tahtoaan.

Ennen Wagnerin riveihin liittymistä Medvedev ehti istua lyhyen ajan vankilassa syytettynä muun muassa varkauksista ja pahoinpitelystä. Norjassa vietettyjen kuukausien aikana hän joutui myös vaikeuksiin paikallisen poliisin kanssa. Huhtikuussa BBC kertoi Medvedevin saaneen oikeuden tuomion baaritappelusta Oslo’ssa ja ilma-aseen hallussapidosta.

Tällä viikolla Medvedev julkaisi YouTube-videolla ilmoittavansa haluavansa palata Venäjälle, huolimatta kaikesta tapahtuneesta. Reutersin mukaan hän mainitsi pyytäneensä jo apua Venäjän suurlähetystöstä paluunsa järjestämiseksi. Medvedev väitti tehneensä päätöksen itsenäisesti.

“Toivoin löytäväni täältä Norjasta sisäistä rauhaa ja voivani jättää politiikan, sodan, armeijan ja kaiken taakse. Jotenkin en kuitenkaan onnistunut siinä”, hän sanoi venäjäksi videolla.

“Haluaisin nähdä, mitä Venäjällä tapahtuu. Jos he tappavat minut, se on ok. Jos eivät, olen siitä kiitollinen”, hän lisäsi uutistoimiston mukaan.

Reuters ei tavoittanut Medvedeviä puhelimitse kommentoimaan asiaa.