9578 latausta vuorokaudessa

7633 artikkelia

2023/05/18

USA:n entinen Moskova’n-suurlähettiläs ja Stanfordin yliopiston professori Michael McFaul on ilmaissut näkemyksensä Venäjä’n presidentti Vladimir Putinia vastaan suunnatun vallankaappauksen epätodennäköisyydestä Viro’n yleisradion (ERR) ohjelmassa. McFaulin mukaan Putin itse valitsee seuraajansa, mikä tekee vallankaappauksen skenaarion hyvin epätodennäköiseksi.

McFaul katsoo, että sotilaallisen vallankaappauksen toteuttaminen Putinia vastaan on erittäin epätodennäköistä. Hän toteaa: “Koska hän valitsee seuraajansa, Putin 2.0:n, ilman muuta. Mutta tällä henkilöllä ei ole samanlaista poliittista tukea kuin Putinilla oli.”

Putin oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan Venäjän elpymisen alkuvaiheessa. McFaul korostaa, että seuraajalla ei todennäköisesti ole tätä historiaa, ja hänestä tulisi jonkinlainen siirtymäkauden johtaja, ehkä jopa Putinia radikaalimpi.

Putinin jälkeinen aika tulee olemaan Venäjällä epävakaata, mutta McFaul muistuttaa, että Venäjän valtio on nyt paljon vahvempi kuin vuonna 1992 Neuvostoliitto’n romahtaessa. Tämän vuoksi hän ei usko pahimpien katastrofiskenaarioiden toteutuvan. Venäjällä on vahvempi instituutioiden ja talouden perusta, mikä voi auttaa maata selviytymään muutoksista Putinin jälkeisessä ajassa.

Vaikka Putinin valta-aseman haastaminen vallankaappauksella voi vaikuttaa houkuttelevalta joidenkin toimijoiden näkökulmasta, McFaulin kommentit viittaavat siihen, että Putin valitsee itse seuraajansa ja että Venäjällä on vahvempi valtiollinen perusta kuin aiemmin. Kuitenkin tulevaisuuden epävakaus Venäjällä herättää huolta, ja maan poliittinen ja taloudellinen kehitys Putinin jälkeen voi olla ratkaiseva tekijä alueen ja kansainvälisen järjestyksen kannalta.


Satunnainen:


Vastaavia: