10570 latausta vuorokaudessa
9347 artikkelia

2023/07/14



Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi hilpeän haastattelun venäläiselle Kommersant-lehdelle, jossa hän kertoi tapahtumista liittyen Wagner-yksityisarmeijan kapinaan. Putin paljasti, että kapinan johtaja Jevgeni Prigožin kieltäytyi astumasta sivuun joukkojensa johdosta.

Kreml ilmoitti jo heinäkuussa, että Prigožin tapasi muiden Wagner-johdon edustajien kanssa 29. kesäkuuta. Tämä tapaaminen sattui vain viisi päivää Juhannuksena puhjenneen kapinan jälkeen. Alun perin Kreml oli väittänyt, ettei heillä ollut tietoa Prigožinin olinpaikasta.

Putinin mukaan hän ehdotti, että Wagnerin joukot siirtyisivät uuden komentajan, Sedoiksi kutsutun henkilön, alaisuuteen. Putin väitti, että Sedoi oli johtanut Wagnerin joukkoja salaa jo 16 kuukauden ajan. Sedoi, jonka oikea nimi on Andrei Troshev, on aiemmin toiminut Wagner-joukkojen esikuntapäällikkönä Syyria’ssa.

Putin vakuutti, että johtajan vaihtaminen ei olisi muuttanut mitään, ja Wagner olisi voinut jatkaa toimintaansa, todennäköisesti Ukraina’ssa. Hän ei kuitenkaan avannut sitä, olisiko tämä tarkoittanut Wagnerin siirtymistä Venäjän puolustusministeriön alaisuuteen, mikä on yksi kapinan sytykkeistä.

Haastattelussa Putin kertoi, että monet paikalla olleet nyökkäilivät hyväksyvästi hänen ehdotukselleen. Kuitenkin Prigožin, joka istui edessä, ei nähnyt tilannetta samalla tavalla.

Putin naurahti ja sanoi: “Monet nyökkäsivät, kun kerroin ehdotuksesta, mutta Prigožin, joka istui edessä, eikä nähnyt tätä, sanoi: ‘Ei, mieheni eivät hyväksy tätä päätöstä’.”

Ennen tarinaa 29. päivän tapaamisesta, Putin antoi hämmentävän kommentin Wagnerin tilanteesta. Hän sanoi, että Wagneria ei ole lakiteknisesti olemassa.

“Ryhmä kyllä on olemassa, mutta juridisesti sitä ei ole olemassa”, Putin selitti.

Putin totesi myös, että Venäjällä ei ole lainsäädäntöä, joka koskisi yksityisarmeijoita, ja hän viittasi, että tästä olisi syytä keskustella Duuman alahuoneessa.

Wagner-yksityisarmeijan ja sen johtajan Prigožinin tilanne on ollut epäselvä kesäkuun 24. päivänä puhjenneen kapinan jälkeen. Viimeisimpänä käänteenä Kreml on aloittanut laajamittaisen lokakampanjan Prigožinin maineen pilaamiseksi. Pentagonin mukaan Wagnerin joukot, joista suurin osa on edelleen sijoitettuna Ukrainaan, eivät ole viime aikoina osallistuneet taisteluihin, uutisoi Reuters.

Putin kyllä tietää, miten kertoa tarina humoristisesti, mutta totuuden ydin näissä tapahtumissa on edelleen arvoitus. Koomikon roolissa hän ei petä odotuksiamme.


Satunnainen:


Vastaavia: