2023/05/23

Venäjän epävirallisia ja virallisia tiedottajia on koetellut “paniikki, riitaisuus ja epäjohdonmukaisuus” raportoi Institute for the Study of War tuoreessa raportissaan.

Venäjä ilmoitti “vasta-terroristisesta operaatiosta” Belgorodin alueella, minkä jälkeen sotilasbloggaajat alkoivat spekuloida operaation tarkoitusta, jonka väitetään olevan Free Russia Legionin ja Russian Volunteer Corpsin johdolla.

Yhdysvalloissa toimivan ajatushautomon mukaan yhteisen vastauksen puute “osoittaa ennen kaikkea sen, että hyökkäys yllätti venäläiset kommentaattorit”.

Samalla tiedotustila korosti sotilaallista voittoa, kun Venäjä otti haltuunsa Bakhmutin, jättäen huomiotta strategiset vaikutukset tai mahdollisuuden Ukrainan joukkojen piirittää kaupunki.

Wagner Groupin perustaja Yevgeny Prigozhin ilmoitti joukkojensa luovuttavan Bakhmutin hallinnan Venäjän tavallisille joukoille 25. toukokuuta. Raportin mukaan Wagner Group “vetäytyy koko Ukrainan rintamalta 1. kesäkuuta jälkeen noin kahden kuukauden ajan uudelleenjärjestäytyäkseen ja kouluttautuakseen”.

Tässäpä muutama poiminta Venäjän tiedotustilasta ja tilanteen kehityksestä, jotka eivät ole jättäneet venäläisiä kommentaattoreita kylmäksi. Näyttää siltä, että Belgorodin operaatio ja Bakhmutin valtaus ovat aiheuttaneet melkoisen kaaoksen tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

Instituutin raportin mukaan venäläiset kommentaattorit olivat täysin yllättyneitä hyökkäyksen laajuudesta ja tarkoituksesta. Tämä on selvästi heijastunut tiedotustilassa esiintyvässä paniikissa, riitaisuudessa ja epäjohdonmukaisuudessa. Onkin selvää, että Venäjän tiedotusjärjestelmä on joutunut todelliseen koetukseen tämän tapahtumien myllerryksen keskellä.

Toisaalta tiedotusvälineet ovat pyrkineet korostamaan Venäjän sotilaallista voittoa Bakhmutin valtauksessa. Voiton ylistyksen keskellä strategiset vaikutukset ja mahdollisuus Ukrainan joukkojen piirityksestä on kuitenkin jätetty vähemmälle huomiolle. Tämä antaa viitteitä siitä, että Venäjän tiedotuspyrkimykset ovat painottuneet vahvasti propagandan suuntaan.

Wagner Groupin perustaja Yevgeny Prigozhin antoi myös lausunnon joukkojensa tulevaisuudesta. Hänen mukaansa Bakhmutin hallinta luovutetaan Venäjän virallisille joukoille ja Wagner Group vetäytyy koko Ukrainan rintamalta kesäkuun ensimmäisen päivän jälkeen noin kahden kuukauden ajaksi uudelleenjärjestäytymistä ja koulutusta varten. Tämä herättää kysymyksiä siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja miten tilanne kehittyy Ukraina’n ja Venäjän välillä.

Kaiken kaikkiaan tilanne Venäjän tiedotustilassa on ollut kaikkea muuta kuin selkeä. Paniikki, riitaisuus ja epäjohdonmukaisuus ovat hallinneet keskustelua. On selvää, että tapahtumat Belgorodin alueella ja Bakhmutin valtaus ovat horjuttaneet venäläisten kommentaattoreiden luottamusta ja aiheuttaneet hämmennystä. Seuraan tilanteen kehittymistä jännityksellä ja odotan lisää selvennystä Venäjän ja Ukrainan välisiin tapahtumiin.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 04:54.15