Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2868 artikkelia

0:00

2023/06/14

Valta kuuluu kansalle, VKK -puolueen puheenjohtaja ja entinen kansanedustaja Ano Turtiainen on lähtenyt Venäjän valtion järjestämänä matkana Pietariin kansainväliseen talousfoorumiin.

Turvallisuusasioihin perehtynyt lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta arvioi tilannetta sanoen, että kyseessä on jollain tavalla epätoivoinen yritys saada edes joku, joka näyttää länsimaiselta toimijalta, osallistumaan tapahtumaan. Moilanen katsoo myös, että Venäjä saattaa nostamalla Turtiaisen esille peitellä muita hienovaraisempia vaikutuskeinojaan Suomessa.

Venäjä vaikuttaa Suomeen monilla eri kanavilla, ja koska tämä ei ole ollut perinteinen suomalainen toimintamalli, me saatamme jättää huomaamatta Venäjän vaikutusyrityksissä olennaisia asioita.

Turtiaisen osallistuminen tapahtumaan näyttäytyy länteen päin “surkuhupaisana” Moilasen mukaan, mutta Venäjän sisäpolitiikassa halutaan ehkä yrittää esittää, että talousfoorumi on edelleen iso kansainvälinen areena.

Talousfoorumi on aiemmin ollut merkittävä taloustapahtuma, johon myös Suomesta on osallistuttu vuosittain yritysten ja ministeritasolla. Ulkoministeriön mukaan tällä kertaa Suomella ei ole virallista edustusta tapahtumassa, eikä Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tiedossa ole suomalaisyrityksiä, jotka osallistuisivat tapahtumaan.

Länsimainen media ei ole myöskään tervetullut tapahtumaan.

Moilanen toteaa, että tapahtumalle on käynyt samoin kuin kaikelle muullekin Venäjällä sen hyökätessä Ukrainaan: kansainvälinen uskottavuus, yhteistyö ja liikkumavara ovat kadonneet.

“Tällä hetkellä Venäjä joutuu pelaamaan niillä korteilla, joita sillä on”, Moilanen sanoo.


Turtiainen on väittänyt YouTube-videoillaan “edustavansa Suomea” Pietarissa, mikä ei pidä paikkaansa.

Videoilla Turtiaisen ja puoluesihteeri Marko Hiltusen kerrotaan sanoneen, että Venäjä on maksanut heidän yli 25 000 euron hintaiset liput.

Turtiainen, joka putosi eduskunnasta viime vaaleissa, on toistuvasti esittänyt näkemyksiä siitä, että Venäjän pitäisi “turvata” uudet vaalit Suomessa. Videoilla hän myös haaveilee siitä, että Venäjä miehittäisi osan Suomea, mikä mahdollistaisi hänen ja VKK:n (Valta kuuluu kansalle) paluun eduskuntaan.

Moilanen näkee Turtiaisen kutsun foorumiin myös eräänlaisena palkintona Venäjältä siitä, että hän on ajanut Venäjän valtion agendaa Suomessa.

“Tämä on kuin myötäkarvaan silitys”, Moilanen sanoo.

Yle yritti tavoittaa Juvalla asuvaa Turtiaista haastatteluun, mutta häntä ei saatu kiinni. Turtiainen on sanonut videoillaan, ettei halua antaa haastatteluja Ylelle.