2023/06/21

Vuoden 2023 Ukrainan elpymiskonferenssi (URC) alkoi Lontoossa 21. kesäkuuta tavoitteenaan mobilisoida kansainvälistä tukea Ukrainan talouden vakauttamiseen ja sodan jälleenrakentamiseen.

“Kun ukrainalaiset kuvittelevat tulevaisuuttaan, he näkevät Euroopan lipun liehuvan kaupunkiensa yllä. Ukrainan tulevaisuus on meidän tulevaisuutemme”, totesi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen avauspuheessaan, kuten Kyiv Independentin tiimiläinen lainasi.

Hän ilmoitti myös omistautuneesta rahoitusohjelmasta, joka kattaa 45%, eli 55 miljardia dollaria, Ukrainan arvioidusta rahoitusvajeesta vuoteen 2027 asti.Tapahtuman sivutapahtumassa Euroopan investointipankki (EIB) sitoutui rahoittamaan 917 miljoonalla dollarilla kunnallisen infrastruktuurin, julkisten rakennusten, vesihuollon ja liikenneverkostojen palauttamista, kertoi Ukrainan jälleenrakennusministeriö.

Tämä tulee lisäksi sille avulle, jonka EIB jo tarjoaa Ukrainalle. Pankki on myöntänyt 1,9 miljardia dollaria hätäapua täysimittaisen hyökkäyksen alusta lähtien, ja EIB:n hankkeiden kokonaisportfolio Ukrainassa on yli 7,6 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti raporttien mukaan lisäavusta, joka keskittyy infrastruktuuriprojekteihin, mukaan lukien 520 miljoonaa dollaria energiaverkkotöiden tukemiseen.

Blinken korosti julkisen sektorin suurempaa osallistumista “valtavien kustannusten” hallinnassa ja painotti, että Venäjä on vastuussa vahingoista ja kantaa lopullisen kustannuksen. Iso-Britannia on luvannut 3 miljardia dollaria Maailmanpankin lainatakauksia Ukrainan talouden vakauttamiseksi ja 306 miljoonaa dollaria kahdenvälistä apua.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui konferenssiin verkkopuhelun välityksellä ja kiitti Iso-Britannian pääministeri Rishia johtajuudesta ja tuesta.

“Siten Ukrainasta tulee lopulta Euroopan unionin jäsen”, sanoi Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock tapahtumassa.Hän korosti tarvetta yhdistää elpyminen ja liittyminen uudelleenrakentamiseksi “EU:lle sopivaksi Ukrainaksi” ja ilmoitti tämän olevan erityinen painopiste ensi vuoden konferenssissa, joka pidetään Saksassa.

Baerbock ilmoitti myös 416 miljoonasta dollarista humanitaarista apua vuonna 2023, mukaan lukien generaattorien hankinta ja miinanraivaustyön rahoitus. Tämä tulee lisäksi aiemmin tänä vuonna Ukrainalle luvatun avun päälle.

Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna esitteli 44 miljoonaa dollaria lahjoituksena annettavaa rahoitusapua kiireellisiin jälleenrakennustarpeisiin vuonna 2023. Pariisi valmistelee myös monivuotista avustussuunnitelmaa siviilitarpeisiin.Paketti koostuu pääasiassa avustuksista, jotta se ei lisää paineita Ukrainan julkiselle taloudelle, vakuutti Colonna.

“Ukraina on pitkäaikaisella muutoksen tiellä, joka liittyy sen suuntautumiseen kohti EU-jäsenyyttä, ja meidän on käytettävä jälleenrakennusprosessia auttaaksemme Ukrainaa tässä prosessissa”, sanoi ranskalainen ministeri.URC 2023 -tapahtuman järjestävät Ukraina ja Iso-Britannia edellisen vuoden Luganossa, Sveitsissä pidetyn konferenssin jälkeen.

“Luganon jälkeen kansainvälinen yhteisö on luvannut merkittävää hätäapua, mutta julkinen ja yksityinen sektori on laajemmin mobilisoitava vastaamaan Ukrainan vakauttamis- ja elvytystarpeiden mittakaavaa”, URC 2023 -järjestäjät totesivat.URC järjestettiin ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 2017.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 15:23.26