10647 latausta vuorokaudessa
9525 artikkelia

2023/06/23

Väärän tiedon tarkoituksellinen levittäminen harhauttamistarkoituksessa on disinformaation käyttöväline. Siksi disinformaatiota ja sen lähteitä ei tulisi käsitellä samalla tavalla kuin tosiasioihin perustuvaa uutisointia. Disinformaatio ei ole tarinan eri puoli. Se on valhe, jota ei tulisi asettaa samalle tasolle uutiskertomuksen kanssa, joka perustuu laajalti hyväksyttyihin journalistisiin standardeihin, kuten totuuteen, tarkkuuteen ja objektiivisuuteen.

Entinen maailmanmestari ja tunnettu venäläinen poliittinen aktivisti Garry Kasparov twiittasi 13. joulukuuta 2016 seuraavaa: “Modernin propagandan tarkoitus ei ole vain harhauttaa tai ajaa omaa agendaa. Sen tarkoitus on uuvuttaa kriittinen ajattelusi, tuhota totuus.”

Disinformaatio Ukrainasta on vaarallinen ase Venäjän hybridisodankäynnissä, joka pyrkii avoimesti valloittamaan Ukrainan millä tahansa keinolla ja millä hinnalla hyvänsä.

Entinen Yhdysvaltain valtionvarainministeriön apulaisvaltiosihteeri Benjamin Ziff totesi todistajalausunnossaan Yhdysvaltain ulkoasiainvaliokunnan Euroopan ja alueellisen turvallisuusyhteistyön alakomitealle 3. marraskuuta 2015 seuraavaa:

“Kremlin rahoittaa näitä pyrkimyksiä (kylvää epäilystä, sekaannusta ja epäluuloa sekä kyseenalaistaa jopa perustavanlaatuisimmat totuudet) kotimaisella ja ulkomaisella, kehittyneellä 1,4 miljardin dollarin vuosittaisella propagandakoneistolla, joka väittää tavoittavansa 600 miljoonaa ihmistä 130 maassa 30 kielellä. Venäjän hallitus myös rahoittaa ajatushautomoja ja ulkopuolisia organisaatioita naapurivaltioissa edistääkseen tavoitteitaan, kuten Kremlin väärien käsitysten edistämistä, lännen kuvaamista uhkana sekä luottamuksen heikentämistä itsenäisiin medioihin ja länsimaisiin instituutioihin ja arvoihin.” 23. toukokuuta 2023 kansalaisjärjestö “Ukraine-2050” lanseerasi pysyvän kansainvälisen median seurantamissio raportin Ukrainasta ja ukrainalaisesta diasporasta käytetyistä disinformaatiotekniikoista viidellä kielellä (ukraina, englanti, ranska, saksa ja espanja) ajalta 24. helmikuuta 2022 – Venäjän täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan – 24. helmikuuta 2023.

Raportti ryhmittää erilaiset disinformaation narratiivit seitsemään disinformaation metanarratiiviin, jotta Venäjän propagandassa tuotettu informaatiopohja Ukrainan täysimittaisen sodan aikana voidaan paremmin havainnollistaa. Nämä seitsemän disinformaation metanarratiivia ovat:



“NATO, johdettuna Yhdysvalloista ja lännen tuesta, on se hyökkääjä, joka aloitti sodan Venäjää vastaan Ukrainassa.”


“Ukraina on neo-natsistinen, aggressiivinen ja keinotekoinen valtio.”


“Länsi tekee virheen tarjotessaan aseita ja muuta apua Ukrainalle sekä asettaessaan pakotteita Venäjää vastaan.”


“Ukraina tekee sotarikoksia ja terrorismia omaa väestöään vastaan sekä järjestää suurten siviiliväestöön kuuluvien uhrien esittämisiä syyttääkseen Venäjää.”


“Ukraina kieltää ja sortaa kaiken venäläisen.”


“Venäjä on inhimillinen valtio, joka puolustaa päättäväisesti omia etujaan.”


“Venäjä on viimeinen hengellisenä pilarina Euroopassa ja kykenevä johtaja globaalissa liikkeessä läntistä uuskolonialismia vastaan.”



Kremlinin yleinen tarkoitus disinformaation käytössä on: (a) siirtää syy Venäjän sotaan Ukrainaa vastaan Yhdysvalloille ja NATOlle ja horjuttaa lännen yhtenäisyyttä Ukrainan tukemisessa ja Venäjän sanktioinnissa; ja (b) leimata Ukraina epäluotettavaksi ja heikentää sekä sisäistä että ulkoista tukea Ukrainan hallitukselle ja asevoimille. Toisin sanoen “tuhoamaan totuus.” Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy totesi 16. heinäkuuta 2022:

“Kuinka monta ongelmaa ukrainalaiset luovat itselleen luottaessaan mihin tahansa nimettömään lähteeseen… Tämä saa joskus epäterveitä muotoja, kun sosiaalisiin verkostoihin ja verkkosivustoille tahallisesti syötetään vääriä tietoja Venäjältä, joiden tarkoitus on ainoastaan lisätä mediaterroria maahamme kohdistuvan ohjus- ja tykkiterrorin rinnalle. Siksi tarvitsemme myös jonkinlaista emotionaalista suvereniteettia, jotta emme riipu siitä, mitä vihollinen jatkuvasti lanseeraa sinua ja minua vastaan… Joskus mediasodankäynti voi tehdä enemmän vahinkoa kuin perinteiset aseet.”

NATO-maiden tulisi myös olla tietoisia siitä, että venäläinen disinformaatio pyrkii jakamaan ja heikentämään niitä. Huomiota on kiinnitettävä enemmän disinformaation paljastamiseen ja Venäjän hyödyllisten idioottien työn paljastamiseen, jotta voidaan välttää disinformaatioon perustuvia huonoja päätöksiä, jotka voivat maksaa ihmishenkiä ja aiheuttaa lisää tuhoja omaisuudelle.

Yleisenä ohjenuorana ristiriitaisia ​​raportteja Ukrainan tilanteesta tulisi tulkita pitäen aina mielessä Venäjän historiallinen disinformaation käytäntö, samoin kuin se tosiasia, että Venäjä on aggressori ja Ukraina on provosoimattoman kansanmurhan uhri.


Satunnainen:


Vastaavia: