2023/06/28

Vaalimaan rajanylityspaikalla Virolahdella ei ole tiistaina puolenpäivän jälkeen ruuhkaa, ja henkilöautoja saapuu melko harvakseltaan. Rajalla pysähtyivät myös Pietarista tulleet Lux Expressin ja Sovavton autot. Tilanne saattaa vaikuttaa normaalilta ulospäin, mutta todellisuudessa Venäjällä tapahtuvat levottomuudet herättävät huolta ja pelkoa monissa saapuvissa venäläisissä.

Ilta-Sanomien toimittajat eivät saaneet selvää vastausta venäläisiltä rajalla. He eivät selvästi halunneet puhua Venäjän viimeaikaisista tapahtumista. On selvää, että Venäjällä on tapahtunut vakavia asioita, kuten palkkasotilasyhtiö Wagnerin kapinayritys. Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozin johdolla toteutettu operaatio päättyi kuitenkin odottamattomasti, kun joukot kääntyivät takaisin ja kapinointi loppui.

Monet saapuvat venäläiset vaikuttavat ärsyyntyneiltä ja peloissaan, ja he eivät halua puhua kotimaansa tilanteesta. Tämä on huomattava muutos aiempaan tilanteeseen verrattuna. Aiemmin Itärajalla oli enemmän halukkaita puhumaan Venäjän tilanteesta. Nyt monet venäläiset välttelevät aihetta ja jopa kysyvät toimittajilta, miksi he ottavat kuvia avoimesti ilman lupaa.

Vaikuttaa siltä, että ihmiset yrittävät peittää todellisuuden ja teeskennellä, ettei mitään poikkeuksellista tapahdu. Eräs nuori nainen kertoo, että hänen mielestään tilanne on normaali ja ihmiset eivät kutsu tapahtunutta kapinaksi. Samoin Pietari’ssa asuvat ihmiset väittävät, että tilanne on normaali eikä paniikkia ole.

On kuitenkin tärkeää huomata, että monet venäläiset pelkäävät ilmaista mielipiteitään julkisesti. Tämä on selvä merkki siitä, että Venäjän hallinto pyrkii rajoittamaan sananvapautta ja estämään avoimen keskustelun tapahtumista. Venäläiset, jotka asuvat Suomessa tai muualla ulkomailla, saattavat olla avoimempia ja kertoa enemmän siitä, mitä todella tapahtuu.

Suomen ja Venäjän rajan ylittävien määrässä ei ole havaittu merkittäviä muutoksia viime syksystä lähtien. Suomen hallitus on rajoittanut merkittävästi venäläisturistien maahantuloa itärajalla syyskuun lopulta lähtien. Vaikka liikenne on vilkastunut kesällä verrattuna kevääseen, se on edelleen paljon vähäisempää kuin ennen korona’pandemia’a ja Ukrainan sotaa.

Uusi pakote’paketti on myös vaikuttanut rajaliikenteeseen. Venäjälle rekisteröityjen perävaunujen maahantulo on nyt kielletty, ja niiden poistuttava EU-alueelta ennen kesäkuun 30. päivää.

On tärkeää seurata tarkasti Venäjän tilannetta ja ymmärtää, että monet venäläiset elävät pelon ilmapiirissä ja rajoitettujen sananvapauden olosuhteissa. Vaalimaan rajanylityspaikalla vallitseva ulospäin näyttävä normaalius voi peittää todellisuuden, ja on tärkeää kuunnella ja tukea niitä venäläisiä, jotka uskaltavat puhua avoimesti tapahtumista ja ilmaista huolensa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:02.32