Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 37128 latausta vuorokaudessa.


2380 artikkelia

2023/11/21

Venäjän aggressiivinen peli: Hybridisodankäynti Suomen rajalla paljastaa Moskova’n iskun NATO:oon.

Venäjän harjoittama hybridisodankäynti Suomen ja Venäjän rajalla on todennäköisesti osa laajempaa tavoitetta horjuttaa Natoon kuuluvia maita Venäjän lähialueilla, kertoo Institute for the Study of War (ISW) 20. marraskuuta julkaistussa raportissaan.

Venäjän ja Suomen väliset nykyiset jännitteet johtuvat pitkälti Venäjän keinotekoisesti luomasta maahanmuuttokriisistä Suomen rajalla, ISW kertoo.

Suomi alkoi sulkea rajanylityspaikkoja 17. marraskuuta ja ilmoitti suunnitelmistaan rakentaa esteitä Venäjän rajalle 19. marraskuuta. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Suomen viranomaiset ilmoittivat turvapaikanhakijoiden tulvasta itäraja’llaan 12. marraskuuta.

Suomen hallitus syyttää Venäjää maahanmuuttokriisin järjestämisestä.

Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat ovat pakolaisia ja siirtolaisia, jotka kulkevat Venäjän kautta kolmansista maista, kuten Irak’ista, Syyria’sta ja Somalia’sta. Myös Turkki mainittu.

ISW:n mukaan tilanne muistuttaa vuoden 2021 maahanmuuttokriisiä Puola’n rajalla, jonka se kertoo Venäjän ja Valko-Venäjä’n luoneen.

Marraskuussa 2021 tuhannet Irakista, Syyriasta, Afganistanista ja muista maista tulleet siirtolaiset saapuivat Puolan ja Valko-Venäjän rajalle, laukaisten humanitaarisen kriisin. Monet joutuivat kestämään jäätäviä lämpötiloja Valko-Venäjän metsissä sijaitsevilla väliaikaisilla leireillä ja kohtasivat väkivaltaa Puolan rajavartijoilta.

EU:n virkailijat sanoivat, että Venäjä ja Valko-Venäjä suunnittelivat kriisiä käyttäen siirtolaisia pelinappuloina poliittisessa liikkeessä EU:ta ja NATO:a vastaan.

“Kreml hyödynsi valmisteltua kriisiä vuonna 2021 väittääkseen virheellisesti NATO:n hyökkäävän Valko-Venäjää vastaan”, ISW sanoi.

ISW:n mukaan nykyinen Venäjän ja Suomen välinen rajakonflikti edustaa todennäköisesti Moskovan yrityksiä horjuttaa Natoon kuuluvia maita alueella ja “siirtää huomiota Ukraina’n sodasta.”

Suomi liittyi NATOon 4. huhtikuuta 2023. Venäjän ulkoministeriö antoi samana päivänä vastauksen, jossa se ilmoitti Venäjän joutuvan “ottamaan vastatoimenpiteitä” Suomea vastaan.

“ISW on myös johdonmukaisesti arvioinut, että yksi Putin’in tavoitteista käynnistää täysimittainen hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 oli NATO:n hajottaminen – tavoite, jota hän jatkaa edelleen”, raportti kertoo.