10570 latausta vuorokaudessa
9346 artikkelia

2023/06/24

Yevgeny Prigozhin, yksityisen sotilasryhmä Wagnerin johtaja, on luvannut kostaa ja syyttänyt Venäjän sotilasjohtoa “valtavasta määrästä” hänen joukkoihinsa kohdistuneista iskuista. Tämä on johtanut Venäjän sisäisen tiedustelupalvelun avaamaan rikostutkinnan häntä vastaan.

Prigozhin syytti perjantaina Telegram-viestisarjassaan Venäjän perinteistä sotilashierarkiaa siitä, että he “yrittävät estää meitä puolustamasta kotiamme ja sen sijaan jahtaavat Wagner PMC:ää”. Hän sanoi joukkojensa olevan “valmiita kompromissiin puolustusministeriön kanssa, luovuttamaan aseemme ja löytämään ratkaisun siihen, miten jatkamme maamme puolustamista. Mutta nämä roistot eivät rauhoittuneet”, hän lisäsi. “He näkivät, että emme ole murtuneet, ja he iskivät leireihimme.”

“Huomattava määrä taistelijoitamme, aseveljiämme, sai surmansa. Teemme päätöksen siitä, miten vastaamme näihin julmuuksiin. Seuraava askel on meidän”, hän lisäsi.

Palkkasoturi varoitti kostosta. “Käsittelemme niitä, jotka tuhoavat venäläisiä sotilaita ja palaavat rintamalle, oikeus sotilaille palautetaan, ja sitten oikeus koko Venäjälle”, hän lisäsi.

Venäjän puolustusministeriö kiisti iskeneensä Wagnerin sotaleiriin ja kutsui sitä “informaatioväärennökseksi” perjantaina julkaistussa Telegram-viestissä.

“Kaikki E. Prigozhinin nimissä levinneet viestit ja videot sosiaalisissa verkostoissa koskien väitettyä ‘Venäjän puolustusministeriön iskua Wagner PMC:n taistelualueisiin’ ovat epätosia ja ovat informaatioväärennös”, Venäjän puolustusministeriö totesi.

Myöhemmin Prigozhin selvensi Telegram-viestissään, että hänen kritiikkinsä Venäjän sotilasjohdolle oli “oikeudenmarssi” eikä vallankaappaus. “Tämä ei ole sotilasvallankaappaus, tämä on oikeudenmarssi. Toimintamme ei millään tavoin häiritse joukkoja”, Prigozhin sanoi.

Venäjän valtion media TASS kuitenkin kertoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on tietoinen “Yevgeny Prigozhinin ympärillä tapahtuvasta tilanteesta” ja Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelu (FSB) on “aloittanut rikostutkinnan aseellisen kapinan julistamisesta. Vaadimme laittomien toimien välitöntä lopettamista.”

TASS:n mukaan kansallinen antiterrorismin komitea totesi, että Prigozhinin nimissä levinneillä syytöksillä “ei ole perustaa.”

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi myös, että Putin on tietoinen tilanteesta ja “kaikki tarvittavat toimenpiteet toteutetaan”, kertoo valtion media RIA Novosti.

Ukraina hyökkäsi “väärien perusteiden” varjolla
Prigozhin jatkoi perjantaina kiistaa sotilasjohtajien kanssa erittäin arvostelevassa videohaastattelussa, jossa hän sanoi Moskovan hyökänneen Ukrainaan väärien perusteiden varjolla, jotka Venäjän puolustusministeriö oli suunnitellut, ja että Venäjä menettää itse asiassa maata taistelukentällä.

Hän väitti, että Ukrainan hyökkäystä eli niin kutsuttua “erikoisoperaatiota” ei käynnistetty Venäjän uhan tai NATO:n vuoksi, kuten Moskova väittää. Hän sanoi tämän haastattelussa, jonka julkaisi Wagnerin tiedotusvälineiden osasto Telegramissa.

Hän lisäsi, että tilanne itäisessä Ukrainassa ei ollut muuttunut kahdeksaan vuoteen sen jälkeen, kun Krim liitettiin Venäjään, ja että molemmat osapuolet ampuvat silloin tällöin toisiaan ilman eskalaatiota.

Hänen kommenttinsa haastavat Venäjän perustelut sodalle, sillä presidentti Putin on kehystänyt Ukrainan hyökkäyksen “erityistehtäväksi” suojella venäjänkielisiä kansanmurhalta “neonatsien” käsissä.

Prigozhin on aiemmin puolustanut sodan perusteita mutta arvostellut, miten sitä on hoidettu puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa, jonka kanssa hän kiistelee suoraan sotilassopimuksista. Haastattelussa hän väitti, että ministeriö johti Putinia harhaan täysin.

“Nyt puolustusministeriö yrittää pettää yleisöä, pettää presidenttiä ja kertoa tarinan, että Ukrainan puolelta oli mieletöntä aggressiota ja että he aikoivat hyökätä kimppumme NATO-liittouman kanssa. Siksi niin kutsuttu erikoisoperaatio käynnistettiin 24. helmikuuta täysin eri syistä”, hän sanoi.

Wagnerin johtaja syytti myös Shoigua siitä, että tämä johti Putinia harhaan Ukrainan taistelukentän tilanteesta, ja väitti, että Venäjän joukot ovat ahtaalla Ukrainan eteläosissa ja että koko hyökkäys oli “huonosti suunniteltu operaatio.”

Prigozhin ja Wagner ovat näytelleet merkittävää roolia Ukrainan sodassa. Toukokuussa hän sanoi joukkojensa vallanneen Bakhmutin, kalliin ja suurelta osin symbolisen voiton Venäjälle.


Satunnainen:


Vastaavia: