Etusivu > #Sananvapaus kielletään #ValkoVenäjä’llä – #Lukashenko’n uusi #laki

2023/07/01 23:07

Lukuaika: 2 minuuttia

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on jälleen osoittanut autoritaarisen vallankäyttönsä uuden lain myötä, joka kieltää “epäystävällisten” ulkomaisten medioiden toiminnan maassa. Tämä on jälleen yksi askel kohti sananvapauden ja tiedonvälityksen rajoittamista kansalaisten keskuudessa.

On selvää, että Lukasenko ja hänen hallintonsa ovat huolissaan kansalaisten altistumisesta vapaille ja riippumattomille tiedotusvälineille. He pelkäävät totuuden ja erilaisten näkökulmien leviämistä, koska se voi kyseenalaistaa heidän valtansa ja paljastaa heidän rikoksensa.

Tämä laki on täydellinen heijastus Lukašenkan hallinnon valtapyrkimyksistä ja autoritaarisesta otteesta. Se tarjoaa mahdollisuuden kieltää ulkomaisten medioiden toiminta Valko-Venäjällä, mikäli nämä tiedotusvälineet raportoivat negatiivisesti Valko-Venäjästä tai kyseenalaistavat maan virallisen propagandan.

On ironista, että Valko-Venäjä seuraa Venäjän esimerkkiä tässä asiassa. Putinin johtama Venäjä on jo aikaisemmin hyväksynyt vastaavanlaisen sensuurilain, joka kriminalisoi “valheellisen” tiedon levittämisen Ukrainan sodasta. Tämä osoittaa, että Lukašenkan hallinto pyrkii jäljittelemään Venäjän sortavaa järjestelmää ja hyödyntämään sen keinoja oman valtansa turvaamiseksi.

Valko-Venäjän kansalaiset ansaitsevat parempaa. Heillä on oikeus saada totuudenmukaista ja monipuolista tietoa sekä ilmaista omia mielipiteitään ilman pelkoa vainosta ja rankaisusta. Medianvapaus on demokratian kulmakivi, ja sen rajoittaminen on vakava isku sananvapaudelle ja kansalaisyhteiskunnalle.

Kansainvälisen yhteisön on reagoitava tähän tilanteeseen ja tuomittava Lukašenkan ja Putinin toimet tiedonvälityksen rajoittamiseksi. Meidän on tuettava Valko-Venäjän kansaa heidän pyrkimyksissään vapauden ja demokratian puolesta. Emme voi sallia näiden autoritaaristen johtajien jatkuvasti polkea ihmisoikeuksia ja tukahduttaa kansalaisten ääntä.

Lukašenkan ja Putinin hallinnot voivat yrittää hiljentää kansalaisiaan ja vaimentaa totuuden, mutta meidän on seisottava vahvasti heidän rinnallaan.
Meidän on puolustettava sananvapautta ja tiedonvälityksen vapautta kaikkialla maailmassa, sillä ne ovat perusoikeuksia, joita ei voida ottaa pois keneltäkään.