10212 latausta vuorokaudessa   9185 artikkelia

2023/06/27

Valko-Venäjän diktaattori Aleksandr Lukashenko on jälleen kerran päässyt vauhtiin huumorin saralla. Tällä kertaa hän kommentoi Venäjän kenraalien epolettien jakotilaisuudessa ja aiheena oli tietenkin Wagner-joukkojen juhannuskapina. Kuulostaa aivan kuin suoraan käsikirjoituksesta, eikö totta?

Lukashenko ei peitellyt tuntemuksiaan ja myönsi suoraan, että hänellä oli ollut tuskallista seurata Etelä-Venäjällä tapahtuneita tapahtumia. Hän kertoi myös, että monet Valko-Venäjän kansalaiset olivat ottaneet ne sydämelleen. Onhan se ymmärrettävää, sillä isänmaamme on yhteinen. Mutta mitäpä olisikaan Lukashenko ilman hieman ylimääräistä dramatiikkaa?

Hän korosti, että haluaa kommentoida asiaa, koska Valko-Venäjällä oli kuulemma rooli tilanteen ratkaisemisessa. Tämä on erityisen tärkeää, kun otetaan huomioon median viimeisimmät “valeuutiset ja vihjailut”. Ei voi olla kuulemma huomaamatta, että Valko-Venäjän oppositio on alkanut sählätä, ja tällä kertaa se on karannut käsistä täydellisesti.

Kesäkuun alussa Valko-Venäjän KGB:n johtaja esitti väitteen, jonka mukaan maasta karannut oppositio olisi pyytänyt läntisiltä rahoittajiltaan 250 miljoonaa dollaria Valko-Venäjän epävakauttamiseksi. Ja arvatkaapa kuka tämän väitteen yhdisti Venäjän kapinayritykseen? Niin, aivan oikein, Lukashenko itse!

Hän selitti, että oppositio on yrittänyt epätoivoisesti saada käsiinsä nuo 250 miljoonaa dollaria ja jakaa ne rahat ulkomailla. Samalla hän muistutti, että Valko-Venäjällä on vielä muutamia sekopäitä, joita ei ole “puhdistettu”, ja heistä tulee kohta vain “tykinruokaa”. Ei nyt kuitenkaan tarvitse hätääntyä, sillä Lukashenko vakuutti, että hänellä on tilanteen hallinta.

Mutta eipä siinä vielä kaikki! Lukashenko päätti yhdistää kapinayrityksen Ukrainan asevoimien valkovenäläiseen Kastuś Kalinoŭski–rykmenttiin. Hän kertoi, kuinka oppositio on ehtinyt julkaista julistuksia ja suunnitelmia ja on valmis toteuttamaan seuraavan “aseellisen kapinan”. Hän ei voinut olla ihmettelemättä, kuinka hulluiksi nämä niin sanotut “kalinovskilaiset” ovat tulleet. Ensin heitä ajetaan rintamalle sotimaan, ja sitten he kuulevat, että Valko-Venäjällä on lähes vallankumous. No, ainakin heitä estettiin ryntäämästä Valko-Venäjälle rintamakarkuruuden estävän yksikön toimesta.

Lukashenko kehui myös omaa päätöstään asettaa kaikki asevoimat täyteen taisteluvalmiuteen. Hän mainitsi ylpeänä, että “räkäiset Telegram-kanavat” eivät inahdelleet vastaan, eivätkä perheet, vaimot, lapset tai vanhemmatkaan. Kaikki olivat valmiita taistelemaan. Kylläpä tässä näyttää olevan vahva tahto saada asiat järjestykseen!

Lopuksi Lukashenko totesi, että Venäjän kapinayrityksessä kukaan ei ole sankari. Hän halusi vähätellä sankaruutta niin itselleen, Putinille kuin Prigozhinillekin. Hän myönsi, että tilanne pääsi käsistä, mutta sitä ei unohdettu. Lopulta törmäsivät kaksi ihmistä, jotka olivat sotajalalla. Mutta tässä asiassa ei ole sankareita.

Lukashenko on jälleen kerran osoittanut, että hänen kykynsä yhdistää absurdius ja poliittinen retoriikka on omaa luokkaansa. Vaikka tilanne Venäjällä ja Valko-Venäjällä on vakava, hän ei voi olla lisäämättä ripausta idiotismia kommentteihinsa. Ehkä juuri tämä tekee hänestä niin ainutlaatuisen ja viihdyttävän hahmon kansainvälisessä politiikassa. Toivottavasti tulevaisuudessa saamme nauttia vielä useammista hänen koomisista lausunnoistaan.


Satunnainen:


Vastaavia: