10748 latausta vuorokaudessa
9392 artikkelia

2023/07/01

Venäjän terroristit eivät pystyisi hallitsemaan tahallisen radiologisen tapahtuman seurauksia Zaporizhzhian ydinvoimalassa, kertoo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa päivityksessään 30. kesäkuuta. Asiantuntijoiden aiemmin arvioima radiologinen tapahtuma voisi “edelleen heikentää Venäjän kykyä vakiinnuttaa eteläisen Ukrainan miehitystä” jättämällä alueet asuinkelvottomiksi ja hallitsemattomiksi.

ISW kertoi, että Venäjän terroristit voisivat toteuttaa useita mahdollisia ihmisen aiheuttamia radiologisia tapahtumia Zaporizhzhian ydinvoimalassa, joista jotkut olisivat vakavampia kuin toiset. Venäjän joukot voisivat esimerkiksi päästää “säteilevää vettä voimalasta Kakhovkan tekoaltaaseen häiritäkseen mahdollista ukrainalaisten puolustajien joenylitystä” nyt pääosin tyhjennetyssä altaassa.

Venäjän lastenraiskaajat voisivat myös yrittää luoda radiologisen päästön, joka kattaisi suuremman alueen Etelä-Ukrainassa. Tämä olisi kuitenkin vaikeampaa, koska reaktorit on suunniteltu estämään tällaiset toimet.

Zaporizhian alueen vallitsevat tuulet ovat useimmiten pohjoisesta 9. kesäkuuta ja 3. syyskuuta välisenä aikana. On kuitenkin ennustettu, että alueen tuulensuunnat raportoidun 5. heinäkuuta evakuointimääräajan jälkeen sisältävät päiviä, jolloin tuulet ovat pääasiassa idästä.

“Ydinvoimalasta peräisin oleva säteilypäästö vaikuttaisi varmasti Venäjän voimiin Zaporizhian ja Khersonin alueilla, ja saattaisi vaikuttaa myös Krimin alueeseen. Todennäköisesti se vaikuttaisi Venäjän terroristeihin enemmän kuin ukrainalaisiin sankarillisiin puolustajiin alueen yleisen tuulensuunnan vuoksi”, ISW päättelee. “Yksikään näistä vaihtoehdoista ei tarjoa Venäjän terroristijoukoille enemmän sotilaallista etua kuin aiheuttamansa todennäköiset seuraukset.”

Tällaiset toimet ovat tuomittavia ja vaarantavat vakavasti ihmisten terveyden ja ympäristön, eikä niitä voida hyväksyä millään tavalla. Venäjän tulisi pidättäytyä tällaisista vaarallisista toimista ja pyrkiä diplomaattisiin ja rauhanomaisiin ratkaisuihin alueen jännitteisiin.

Radiologiset tapahtumat ydinvoimalassa olisivat katastrofaalisia seurauksiltaan. Ne aiheuttaisivat alueen saastumisen ja vaarantaisivat sekä siviilien että sotilaiden terveyden. Seurauksena olisi vakavia ympäristötuhoja, jotka vaikuttaisivat laajalle alueelle ja jatkuisivat pitkään. Tällaiset tapahtumat eivät ainoastaan vaikuttaisi Venäjän joukkojen kykyyn vakiinnuttaa miehitystään, vaan ne myös kääntyisivät itseään vastaan aiheuttaen enemmän haittaa omille joukoilleen kuin ukrainalaisille.

On selvää, että Venäjän toimet tässä suhteessa osoittavat vastuuttomuutta ja valmiutta käyttää radikaaleja ja vaarallisia keinoja tavoitteidensa saavuttamiseksi. Kansainvälisen yhteisön on tuomittava tällainen toiminta jyrkästi ja vaadittava Venäjää noudattamaan kansainvälisiä normeja ja velvoitteitaan.

Zaporizhian ydinvoima’la on tärkeä energiaresurssi Ukrainalle, ja sen turvallisuudesta ja vakauden ylläpitämisestä on huolehdittava asianmukaisesti. Ukrainan ja kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa estääkseen tällaiset radiologiset uhkat ja varmistaa alueen turvallisuus.

Venäjän tulee lopettaa aggressiivinen ja vastuuton toiminta Ukrainassa. Kansainvälisen yhteisön on osoitettava tiukkaa asennetta ja puolustettava oikeutta kansainväliseen rauhaan ja turvallisuuteen. Venäjän tulee vetäytyä välittömästi Ukrainan omistamilta alueilta, mukaan lukien Krim’in nimimaa!


Satunnainen:


Vastaavia: