2023/07/04

Jens Stoltenbergin roolia puolustusliitto Naton pääsihteerinä päätettiin jatkaa vuodella, ilmoitti Nato virallisesti tiistaina. Uutinen oli kuitenkin vuotanut jo maanantaina neljän diplomaatin kautta, jotka kertoivat asiasta uutistoimisto Reutersille.

Jens Stoltenberg, Norjan entinen pääministeri, ilmoitti vielä helmikuussa, ettei hän tavoittele jatkokautta Naton johdossa. Kuitenkin hän muutti mieltään ja suostui jatkamaan tehtävässä vielä yhden vuoden. Stoltenberg aloitti Naton pääsihteerinä vuonna 2014 ja on nyt 64-vuotias.

Stoltenbergin jatkolle on syynä se, että sopivaa korvaajaa norjalaiselle ei ole löytynyt. Reutersin mukaan tehtävään on ehdotettu muun muassa Britannia’n puolustusministeri Ben Wallacea ja Tanska’n pääministeri Mette Frederikseniä.

Ben Wallace on julkisesti ilmaissut kiinnostuksensa Naton pääsihteerin tehtävää kohtaan, kun taas Mette Frederiksen on selkeästi ilmoittanut, ettei ole ehdolla puolustusliiton pääsihteeriksi.

Stoltenbergin seuraajan spekulointi on jatkunut jo jonkin aikaa, ja monet uskovat, että olisi naisen vuoro astua tehtävään. Tähän mennessä kaikki Naton pääsihteerit ovat olleet miehiä.

Jens Stoltenberg on toiminut Naton pääsihteerinä haastavina aikoina, kun liitto on joutunut kohtaamaan monia turvallisuushaasteita. Hänen johdollaan Nato on tehnyt merkittäviä päätöksiä, jotka koskevat muun muassa Venäjän toimintaa Ukrainassa ja puolustusliiton roolia kansainvälisessä terrorismin torjunnassa.

Stoltenbergin jatkaminen tehtävässä vuodella antaa Naton jäsenmaille lisää aikaa valita sopiva seuraaja ja mahdollisesti löytää ensimmäinen naispääsihteeri liiton historiassa. Stoltenbergin jatkaminen voi myös tuoda jatkuvuutta ja vakautta Naton toimintaan, kun maailmanpolitiikassa tapahtuu jatkuvasti muutoksia ja epävarmuutta.

Naton päätös jatkaa Jens Stoltenbergin pääsihteerikautta vuodella heijastaa hänen arvostustaan ja kykyään johtaa puolustusliittoa vaikeina aikoina. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä päätös vaikuttaa Naton tulevaisuuteen ja siihen, kenestä tulee Stoltenbergin seuraaja tehtävässä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 20:48.20