10459 latausta vuorokaudessa
9426 artikkelia

2023/07/10

Keskusrikospoliisin kiinnostuksen kohteeksi joutunut, Suomessa jo vuosien ajan asunut epäilty venäläinen Wagner-sotilas saattaa olla vain jäävuoren ylin huippu. On täysin käsittämätöntä, että Suomen viranomaiset tulivat tietoisiksi tämän miehen taustasta vasta sattumien summana. Kuinka meidän turvallisuudestamme vastaavat viranomaiset eivät ole tietoisia potentiaalisista uhkista maassamme?

Todisteet miehen osallisuudesta Wagner-ryhmään alkoivat paljastua, kun hänen henkilötietonsa ja valokuvansa löytyivät ukrainalaiselta Myrotvorets-sivustolta. Sivusto väitti, että mies oli toiminut venäläisenä palkkasotilaana tai Venäjän sotilastiedusteluun kytkeytyvänä agenttina Itä-Ukrainan sodassa jo vuodesta 2014 lähtien.

Vaikka mies joutui tekemisiin poliisin kanssa huumetutkinnan yhteydessä, kaksi erillistä tutkintaa johti vain perusmuotoiseen huumesyytteeseen. Keskusrikospoliisi ei löytänyt riittäviä todisteita miehen osallisuudesta MH17-lentokoneen ampumiseen vuonna 2014. Mies kiisti yhteytensä Wagnerin palkka-armeijaan, mutta myöhemmin antoi ymmärtää osallistuneensa vapaaehtoisena useisiin taistelutilanteisiin.

Keskusrikospoliisin tutkinnan päättyminen tuloksettomana osoittaa selkeästi, että Suomen viranomaisilla ei ole riittäviä keinoja puuttua näiden Putinin puolesta taistelleiden palkkasotilaiden tai Venäjän vihamielisen aggressiivisuuden tukijoiden toimintaan. Tuntuu siltä, että turvallisuutemme on vaarassa ja viranomaisilla ei ole kykyä suojella kansalaisiaan.

Useat ukrainalaislähteet vahvistavat, että Suomessa asuva mies on osallistunut Ukrainan taisteluihin venäläisenä sotilaana. Mutta Suomen laki ei rankaise henkilöitä, jotka osallistuvat aseellisiin konflikteihin, ellei he syyllisty terrorismiin tai sotarikoksiin. On äärimmäisen ongelmallista, ettemme voi määritellä vierastaistelijoita hyväksyttäviksi tai ei-hyväksyttäviksi. Emme voi myöskään ennustaa tulevia konflikteja ja sitä, kenen puolella meidän tulisi olla.

Äskettäin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarinen yleiskokous määritteli Wagnerin terroristijärjestö’ksi, ja samaa luokittelua on vaadittu myös Euroopan unionilta (EU) ja Yhdysvalloilta (USA). Mutta Venäjä voi perustaa uusia brutaaleja palkka-armeijoita, ja niiden nimeäminen terrorijärjestöiksi vie taas aikaa.

Suomen hallitus on ilmoittanut tavoitteekseen uudistaa terrorismi’lainsäädäntöä ja tukkia nykyiset aukot. He haluavat myös rangaista järjestelmällisen väärien tietojen levittämisen ja päätöksentekoon vaikuttamisen, kun se tapahtuu vahingoittamistarkoituksessa vieraan valtion lukuun. Lakeja on ehdottomasti täsmennettävä.

Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa saattaa olla henkilöitä, jotka ovat tukeneet Vladimir Putin’in aggressiota sekä Ukraina’a että koko läntistä maailmaa vastaan. Meidän lainsäätäjiemme on kuitenkin tehtävä selväksi, että tällainen toiminta on rangaistavaa ja että meidän turvallisuutemme on etusijalla.

Meidän on suojeltava kansalaisiamme ja varmistettava, että Suomessa ei sallita ulkomailta tulevaa väkivaltaa ja vihamielisyyttä. Turvallisuutemme on vaarassa, ja on aika toimia. Viranomaisten on saatava tarvittavat resurssit ja toimivaltuudet, jotta voimme turvata maamme ja kansamme tulevaisuuden.

Nyt!


Satunnainen:


Vastaavia: