9919 latausta vuorokaudessa
7925 artikkelia

2023/07/10

Oleksandra Matviichuk, ihmisoikeusjuristi ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja, pyysi Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosaa ottamaan selkeän kannan Venäjän diktaattori Vladimir Putinin pidätysmääräykseen 10. heinäkuuta.

“BRICS-huippukokous järjestetään Etelä-Afrikan tasavallassa elokuussa. Maassa ja kansainvälisellä tasolla käydään intensiivistä keskustelua siitä, tuleeko maan johto toimeenpanemaan pidätysmääräyksen, jos Venäjän presidentti uskaltaa saapua”, kansalaisoikeuksien keskuksen johtaja kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi pidätysmääräyksen Putinista 17. maaliskuuta Ukrainan sotarikoksien vuoksi. Tämä velvoittaa kaikki Rooman perussopimuksen allekirjoittaneet valtiot, mukaan lukien Etelä-Afrikka, pidättämään Venäjän diktaattorin, mikäli se on mahdollista.

Tämä asetti Ramaphosan, joka on luonut läheisiä suhteita Moskova’an, dilemmaan siitä, miten käsitellä Putinin vierailua. Pretoria on esittänyt diplomaattista koskemattomuutta huippukokouksen kaikille vieraille ja on raporttien mukaan jopa yrittänyt estää Venäjän johtajaa saapumasta henkilökohtaisesti.

Etukäteen 9. heinäkuuta Etelä-Afrikan presidentti ilmoitti, että huippukokous tulee olemaan “fyysinen”, paljastamatta kuitenkaan tuleeko Putin osallistumaan vai ei, kertoi Agence France-Presse.

Matviichuk huomautti, että Ramaphosa todennäköisesti on “epämukavassa” tilanteessa ICC:n päätöksen kanssa, sillä Afrikan rauhanlähetystö Kiova’an ja Moskovaan kesäkuussa, mukaan lukien Etelä-Afrikan presidentti, ehdotti pidätysmääräyksen keskeyttämistä osana rauhansuunnitelmaansa.

Kansalaisyhteiskunnan johtajan mukaan Etelä-Afrikassa kumppanit asettavat julisteita, joissa vaaditaan Putinin pidätystä, ja monet paikalliset tarjoavat apuaan.

“Koska kun et voi luottaa oikeudellisiin välineisiin, voit aina luottaa ihmisiin. Solidaarisuudella ei ole valtiollisia rajoja eikä se riipu sosiaalisesta asemasta, poliittisista näkemyksistä, kansalaisuudesta, ihonväristä, uskonnosta jne. Ensinnäkin, olemme ihmisiä”, Matviichuk sanoi.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: