10953 latausta vuorokaudessa
9559 artikkelia

2023/07/19

Venäjän hyökkäykset Odesan alueen satamiin ovat tuhonneet 19. heinäkuuta mennessä 60 000 tonnia viljaa, kertoo Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi. “Tämä on terroristiteko ei pelkästään Ukrainaa, vaan koko maailmaa vastaan”, hän julisti. “Jos emme pysty viemään ruokaa, niin maailman köyhimmät maat ovat hengenvaarassa.”

Solskyi viittasi tuhoon Chornomorskin satamassa, joka on tärkeä Mustanmeren vientisolmu Odessan eteläpuolella. Alue joutui voimakkaiden venäläisten iskujen kohteeksi edellisenä yönä, kertoi kuvernööri Oleh Kiper. Ilmatorjunta ampui alas kahdeksan miehittämätöntä ilma-alusta ja ainakin yhden ohjuksen.

Tämä oli toinen peräkkäinen isku Odesaa vastaan kahden viime päivän aikana. 18. heinäkuuta Kreml’in tiedottaja Dmitry Peskov viittasi iskuihin vastalauseena 17. heinäkuuta tapahtuneille räjähdyksille, jotka vahingoittivat Krimin siltaa.

Iskut eivät ole ainoita venäläisen toiminnan muotoja, jotka uhkaavat maailman viljantoimituksia. Venäjä antoi merkittävän iskun globaalille ruokaturvallisuudelle 17. heinäkuuta ilmoittamalla vetäytyvänsä Mustanmeren viljainitiatiivista.

Kauppa, jonka Turkki ja YK välittivät heinäkuussa 2022, mahdollisti Ukrainan jatkaa maataloustuotteidensa viennin Mustanmeren kautta täyden mittakaavan hyökkäyksen aikana.

Ukraina on yksi maailman suurimmista viljantoimittajista, ja sopimuksella on ollut ratkaiseva rooli maailmanlaajuisten elintarvikehintojen vakauttamisessa, osittain Venäjän täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan aiheuttaman nousun vuoksi.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Venäjän vetäytymistä sopimuksesta “kiristykseksi”. 19. heinäkuuta hän ilmoitti, että sotilaita oli ohjeistettu vahvistamaan satamien turvallisuutta Venäjän iskujen jälkeen Odesassa ja muualla.

Kyiv’issä Irlannin pääministeri Leo Varadkarin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Zelensky sanoi, että Ukraina tarvitsee lisää SAMP-T- tai Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä suojatakseen kaupunkia.


Satunnainen:


Vastaavia: