Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/07/20

kertoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Adam Hodge 19. heinäkuuta.

Tiedot perustuvat salaiseksi julistettuun tiedustelutietoon, johon virallinen Associated Press on viitannut.

Hodge tuki Kiova’n väitettä siitä, että Venäjän hiljattaiset iskut Odesan satamaa vastaan kohdistuivat maatalousinfrastruktuuriin ja tuhosivat 60 000 tonnia viljaa.

Valkoisen talon virkamiehen mukaan Venäjän joukot asettivat lisää merimiinoja Ukrainan satamia lähestyville alueille. Hodge viittasi hiljattain Moskova’n julkaisemaan videoon, jossa väitetysti havaittiin ja tuhottiin ukrainalainen merimiina.

“Uskomme, että tämä on koordinoitu yritys oikeuttaa mahdolliset hyökkäykset siviilialuksia vastaan Mustallamerellä ja sysätä syyt Ukrainan niskoille näistä hyökkäyksistä,” virkamies sanoi.

Venäjän puolustusministeriö julisti 19. heinäkuuta, että he pitävät kaikkia aluksia, jotka purjehtivat Ukrainan satamiin 20. heinäkuuta alkaen, sotilaskohteina.

Venäjä vetäytyi Mustameren viljainitiatiivista 17. heinäkuuta, mikä aiheutti kansainvälistä paheksuntaa ja huolta ruoan hintojen noususta koko maailmassa – myös suomessa. Turkki ja YK toimivat välittäjinä sopimuksessa heinäkuussa 2022, jolloin Ukraina sai viennilleen maataloustuotteille lupauksen Mustameren täyden mittakaavan Venäjän invaasion aikana.

19. heinäkuuta Ukrainan viranomaiset ilmoittivat, että Venäjän iskut Odesan alueen satamainfrastruktuuriin ovat tuhonneet 60 000 tonnia viljaa. Kaupunki on kärsinyt kolmesta perättäisestä iskusta viimeisen kolmen päivän aikana.

“Tämä on terroriteko ei ainoastaan Ukrainaa, vaan koko maailmaa vastaan”, sanoi Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi. “Jos emme voi viedä ruokaa, niin köyhimmät maat ovat selviytymisen partaalla.”

“Jokainen venäläinen ohjus on isku ei vain Ukrainaa, vaan myös kaikkia maailmassa, jotka tavoittelevat normaalia ja turvallista elämää,” kommentoi presidentti Volodymyr Zelenskyi Venäjän iskuja kaupunkia vastaan.