2023/07/20

PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt ovat yhdisteitä, jotka muodostuvat epätäydellisen palamisen seurauksena fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn, hiilen ja kaasun, käytön yhteydessä esimerkiksi teollisuudessa ja liikenteessä. Näitä haitallisia yhdisteitä kulkeutuu ilmakehän virtausten mukana pieninä hiukkasina, ja ne leviävät näin ollen kaikkialle luontoon. Lisäksi ne voivat päätyä elintarvikkeisiin saastuneiden raaka-aineiden kautta tai niiden valmistusmenetelmien seurauksena.

Erityisesti savustetut, paahdetut, grillatut tai kuivatut tuotteet saattavat sisältää PAH-yhdisteitä riippuen valmistusmenetelmistä, ja ne voivat esiintyä sekä teollisissa että kotona valmistetuissa elintarvikkeissa. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) arvion mukaan suurimmat PAH-altistuslähteet ravitsemuksen kautta ovat viljatuotteet sekä kala- ja äyriäisruoat. Kuitenkin yksittäisen kuluttajan ruoankäyttö- ja valmistustavoilla on merkittävä vaikutus altistumiseen.

PAH-yhdisteet esiintyvät monimutkaisina seoksina, joista tunnetuin ja haitallisin on bentso(a)pyreeni. EFSA on määritellyt PAH4-yhdisteiden (bentso(a)pyreeni, bentso(a)antraseeni, kryseeni, bentso(b)fluoranteeni) summalle toksikologisen viitearvon, joka antaa suuntaviivan turvallisille pitoisuuksille elintarvikkeissa.

Vaikka osa PAH-yhdisteistä on syöpävaarallisia ja perimää vaurioittavia, ne eivät kerry elimistöön. EU-lainsäädännössä on asetettu enimmäismäärät bentso(a)pyreenille ja PAH4-yhdisteiden summalle tietyille elintarvikkeille, kuten öljyille ja rasvoille, kaakaopavuille ja -tuotteille, savustetulle lihalle ja kalalle, sekä lapsille tarkoitetuille tuotteille.

Savuaromien käyttöä elintarviketeollisuudessa on pidetty terveyden kannalta turvallisempana kuin perinteisen savun käyttöä, sillä oikein käytettynä nestesavustetuissa elintarvikkeissa on vähemmän PAH-yhdisteitä. Savuaromien käyttö on kuitenkin säädeltyä, ja vain hyväksyttyjä valmisteita saa käyttää.

On tärkeää tiedostaa PAH-yhdisteiden terveysvaikutukset ja pyrkiä vähentämään altistumista näille haitallisille yhdisteille. EU-lainsäädäntö ja valvontatoimet pyrkivät suojelemaan kuluttajien terveyttä ja varmistamaan, että elintarvikkeissa olevat PAH-pitoisuudet pysyvät turvallisina.

Lue lisää:

https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/vierasaineet-ja-jaamat/vierasaineet/pah-yhdisteet/


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:06.00