10500 latausta vuorokaudessa
9467 artikkelia

2023/07/22


Tervetuloa Syyrian sotatantereelle, jossa näyttää olevan kova kilpajuoksu siitä, kuka saa kunnian haastaa maailman tunnetuimman terroristiryhmän, ISIS’in! Eikä tässä vielä kaikki – tällä kertaa taitaa olla jännä käänteiden käänteinen käänne. Päävihollisiksi ovat nousseet USA:n perässä juoksevat kilpakosijat: Iran, Venäjä ja Syyria.

Kyseessä on varsinainen prioriteettien taistelu. Kaikki tuntuvat unohtaneen, että ISIS oli se pääpahis, jota vastaan taistelu pitäisi olla ensisijaista. Mutta ei, Yhdysvaltojen tukemat Syyrian demokraattiset voimat (SDF) joutuvat katselemaan, kun nämä muut mahtavat toimijat rynnivät heidän kimppuunsa.

Venäjäkin on päättänyt liittyä kisaan ja valinnut strategiakseen härnätä amerikkalaisten lentokoneita. Kuten hyvin tiedetään, siinä menee niin sanotusti pasmat sekaisin. Venäläiset varmasti nauttivat saadessaan Yhdysvaltojen hävittäjiä peräänsä, ja mikäs sen hauskempaa kuin nähdä venäläiset hämmentämässä vastustajiaan kuin märkä rätti koiran nenän edessä. Ovelaa!

Kaikki tämä sirkus kuitenkin aiheuttaa sen, että ISISillä on aikaa ja tilaa kasvattaa voimavarojaan ja palautua takaisin taistelukuntoon. Ei hyvä.

Asiantuntijat ovat pohtineet neljää mahdollista skenaariota ISISin kohtalon kannalta. Ensimmäinen on se, että Iran, Venäjä ja Syyria yhtäkkiä muistaisivat, että hei, kyllähän meidän pitäisi ottaa se ISIS vakavasti ja laittaa se prioriteettilistan kärkeen. Olisihan se aika fiksua.

Toinen skenaario on hieman kiero – Venäjä ja Iran yhdistävät voimansa ja koettavat painostaa Yhdysvaltoja vetäytymään Syyriasta. Kuvittelepa, kun kaksi jättimäista valtiota soittaa valkoiseen taloon ja toteaa: “Kuules, Joe, nyt olisi parempi aika lähteä täältä. Me ollaan täällä vakavissamme, tiedäthän.” Siinäpä vasta diibadaaba-puhelut Yhdysvaltojen johdolle.

Kolmas skenaario on sitten kaikkea muuta kuin huvittava. Iran voisi valita kohdistaa hyökkäyksensä suoraan Yhdysvaltojen joukkoja tai SDF:ää vastaan käyttäen järkyttävän kuuloista “räjähdysmuotoista läpäisijää” (EFP). Voi ei, kuulostaa siltä, että joku on nähnyt liikaa toimintaelokuvia.

Neljäs skenaario kääntyy SDF:n kurjuudeksi, kun iranilaiset ja Syyrian hallituksen tukemat joukot päättävät hyökätä heidän alueelleen. Tämähän on melkein kuin leikkiä kaverin kanssa ja yhtäkkiä huomaa, että hänellä onkin nyrkit ja housut täynnä hiekkaa.

Vaikka tilanne Syyriassa ei olekaan aivan naurettava, on näissä skenaarioissa silti aimo annos koomista potentiaalia. Yhdysvaltojen viholliset taistelevat nähtävästi siitä, kuka on paras haastamaan koviksen ja antamaan ISISille kyytiä.

Toivottavasti joku muistaa kuitenkin pysähtyä miettimään, että ehkäpä ISISin nujertaminen olisi kaikkien etu – naurussa pitelemisen lisäksi.


Satunnainen:


Vastaavia: