2023/08/09


Kuvittele eläväsi maassa, jossa oman mielipiteesi ääneen sanominen voi johtaa sinut suoraan vankilaan. Tervetuloa Venäjälle, missä sananvapaus on vain muisto menneisyydestä ja totuus on sidottu viralliseen propaganda’huuruun. Tuorein esimerkki tästä kauhunomaisesta todellisuudesta on Yury Kokhovetsin tapaus, mies joka uskalsi puhua suunsa puhtaaksi kadulla – ja nyt hänelle saattaa odottaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

Kokhovets osallistui Radio Libertyn kadulla järjestämään kyselyyn, ja uskalsi puhua negatiivisesti Venäjän sodan tukemisesta. Hän uskalsi nimetä Venäjän armeijan toimet rikollisiksi – ja siitä seurasi välittömästi seuraamuksia. Hänet haastettiin oikeuteen, ja syytettynä oli “väärien tietojen levittäminen” Venäjän armeijan toiminnasta. Hänen rikoksensa? Hän kertoi totuuden siitä, kuinka Venäjän armeija pommittaa siviilejä, surmaa viattomia ihmisiä ja tekee sotarikoksia Ukraina’ssa.

Ostankininskin piirioikeus Moskova’ssa aloitti rikosoikeudenkäynnin “vääristä tiedoista” Venäjän armeijasta Muscovite Yuri Kokhovetsia vastaan. Kokhovets uskalsi avata suunsa ja paljastaa sen, mitä Venäjän hallinto ei halua kuulla. Hänen sanojaan pidettiin “tahallisesti väärien tietojen levittämisenä” Venäjän asevoimien käytöstä. Kokhovets rohkeni kertoa, kuinka Venäjä pommittaa ostoskeskuksia ja surmaa siviilejä – ja nyt hän joutuu kohtaamaan mahdollisuuden kymmenen vuoden vankeudesta.

Onko tämä totta? Kyllä, se on Venäjän uusi todellisuus. Vuonna 2022 Venäjällä säädettiin lakeja, jotka kieltävät minkä tahansa mielipiteen ilmaisun, joka ei ole sopusoinnussa virallisen propaganda’n kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuka tahansa, joka uskaltaa kyseenalaistaa Venäjän toimet, voidaan hiljentää ja rangaista. Kyse ei ole vain sananvapaudesta, vaan koko totuudesta.

Maaliskuussa 2022, vain viikko Ukrainan invaasion jälkeen, Venäjä hyväksyi lakiehdotuksen, joka kieltää “Venäjän armeijan loukkaamisen” ja “väärien tietojen levittämisen” Venäjän armeijasta. Nämä lait ovat käytännössä työkaluja hallinnon vastustajien hiljentämiseksi. Media, bloggaajat ja yksilöt eivät saa ilmaista mitään mielipidettä Ukrainasta, joka ei ole linjassa virallisen propagandan kanssa.

Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa, joka uskaltaa paljastaa Venäjän sotarikokset, ihmisoikeusloukkaukset ja väärät toimet, voi joutua kohtaamaan karmaisevan kohtalon. Yury Kokhovetsin tapaus ei ole yksittäinen poikkeus. Lukuisat muut aktivistit, poliitikot ja kansalaiset ovat jo kärsineet samasta kohtalosta.

Venäjän todellisuus on synkkä ja pelottava. Se on maa, jossa totuus on sidottu propagandapantojen alle ja missä sananvapaus on vain kaunis muisto. Kokhovetsin tapaus on varoitus kaikille niille, jotka uskaltavat kohottaa äänensä vastustusta vastaan. Venäjä on muuttunut vankila’ksi, jossa totuus ja oikeus on tukahdutettu, ja missä katuhaastattelu voi johtaa vuosien vankeuteen.

Voin vain toivoa, että maailma kiinnittää huomiota tähän kauhistuttavaan tilanteeseen ja vaatii oikeutta ja vapautta Venäjän kansalle. Tämä ei voi jatkua. On aika seistä yhdessä ja tuomita nämä hirvittävät toimet, jotka polkevat ihmisoikeuksia ja sananvapautta maassa, joka sen niin kipeästi tarvitsee.

Katso 1420 by Daniil Orain’in video aiheesta:


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 14:12.42