2023/08/13


Ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova on jälleen pistänyt parastaan venäläisen diplomatian saralla kommentoidessaan Ukrainan ohjusiskuja Krimin sillalle. Luvassa on vahvaa retoriikkaa, huumoria ja tietenkin annos poliittista nokittelua.

Venäjän ulkoministeriön värikäs tiedottaja Marija Zaharova ei petä odotuksiaan tuoreimmassakaan lausunnossaan, kun hän kutsuu Ukrainan ohjusiskuja Krimin sillalle “perusteettomiksi ja barbaarimaisiksi toimiksi”. Voi kuinka helposti sitä unohtaakaan, että diplomaattinen kielenkäyttö voi olla yhtä värikkäitä ja yllättäviä kuin abstrakti taide – eri tavoin tulkittavaa ja välillä vaikea ymmärtää.

Zaharova ei jätä epäselväksi, että Venäjä ei aio jäädä toimettomaksi Ukrainan hyökkäyksen edessä. Hän toteaa, että “tällaisia barbaarisia toimia ei voi perustella, eivätkä ne jää ilman vastausta”. Onhan selvää, että Venäjä ei aio jäädä kädet sylissä tuijottamaan, kun ohjukset suhahtelevat Krimin sillan suuntaan. Tämä on kuin suoraan käsikirjasta “Kuinka vastata värikkäästi ja päättäväisesti kansainväliseen kriisiin”.

Tässä yhteydessä Zaharova on myös huomauttanut, että Kertšinsalmen silta on “puhtaasti siviilikohde, jota vastaan ei saisi hyökätä”. Joko meillä on uusi kandidaatti rauhanpalkintoon tai sitten diplomatia ja sarkasmi kulkevat käsi kädessä. Voin vain kuvitella, miten hyvin siviililähtöiset junat ja autot pärjäävät, kun niitä vastaan ammutaan ohjuksia – se on kuin uusi muoto “turvallisesta matkasta”.

Ei sovi myöskään unohtaa, että Krimin silta on venäläisen huollon kannalta elintärkeä kohde, sillä se yhdistää Krimin niemimaan Venäjän mantereeseen. Zaharova ei anna Ukrainan sotilaiden leikkiä sanoilla, vaan huomauttaa, että sillalla on myös “sotilaallista merkitystä Venäjälle”. Voisimme kuvitella, että sillan tuhoutuminen olisi Venäjälle kuin suuri rikki menneen lelun trauma – ei voi vain antaa sen tapahtua.

Ukrainan puolelta tuleva kommentti ei jää paljon jälkeen. Ukrainan turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilov on ilmoittanut, että jos mahdollisuus aukeaa, he kyllä “tekevät sen ehdottomasti” eli räjäyttävät sillan. Voimme vain kuvitella, kuinka diplomiattien kahvipöydissä käydään kuumaa keskustelua siitä, kuka onkaan todellinen siltojen räjäyttäjä.

Kaiken tämän diplomaattisen sanailun keskellä Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut, että Krimin ilmapuolustus on tuhonnut kaksi Ukrainan ampumaa S-200 -järjestelmän ohjusta. Ehkäpä tämä on se diplomaattinen vastaus, jota odotimme – taitavaa peliä ilma- ja ohjuspuolustuksen saralla.

Kuten aina kansainvälisissä kriiseissä, retoriikkaa, värikkäitä lausuntoja ja nokittelua riittää. Marija Zaharova ja Ukrainan virkaveljet ovat antaneet meille komean esimerkin siitä, kuinka kansainväliset suhteet voivat olla yhtä aikaa vakavia ja huvittavia. Onneksi meillä on heidät, jotta voisimme muistaa, että diplomaattisuus voi olla yhtä värikästä kuin maailmanpolitiikka itse.

Alla video jossa silta taas savuaa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:14.21