Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 35353 latausta vuorokaudessa.


2380 artikkelia

2023/08/14

Kyllä, kyllä, arvoisa lukijani, luit oikein – Venäjän rupla on ottanut kunnon spurtin alaspäin, kuin laskettelisi alas jyrkkää vesiliukumäkeä. Jos olisimme antaneet ruplalle lasit, ne olisivat todennäköisesti lentäneet päästä, kun kurssi laski puoleen siitä, mitä se oli vielä viime syksynä. Tällä hetkellä yksi rupla on saanut kaverikseen vain vaivaisen 0,01 dollarin ja sen kurssi on ollut yhtä alavireinen kuin huono päivä tivolissa. Mutta mistä tämä arvon alamäki oikein sai alkunsa?

Kuten moni tietää, Venäjä ei ole koskaan ollut arkaluontoinen pulkkamäessäkään. Viimeksi kun ruplan arvo lähti sukeltamaan, oli helmikuu 2022 ja Venäjä päätti hypätä Ukraina’n valtakuntaan mukaan. Sanotaanko näin, että ruplan kurssi katosi kuin taikaiskusta, kuin se kuuluisa kani taikurin hattutempussa. Nordean ekonomisti Kristian Nummelin on lausunut sananvalaisujaan tilanteesta ja kertoo, että rupla on valmis viettämään aikaa heikentymispaineiden kourissa myös tulevaisuudessa. Ei tässä tilanteessa varmaan ruplakaan voi kun toivoa, että korkkiruuvikierre saisi viimein tarpeekseen.

Niin, mutta entä jos energian hinta nousee talvella? Eikö se piristäisi ruplaa kuin aamukahvi unisen ihmisen päivää? Nummelin heittää, että kyllähän se voisi, mutta ei siitä kannata vielä intoilla kuin voitosta lottoarvonnassa. Tulevaisuuden talousnäkymät ovat kuin pilvien peittämä talvimaisema, koska Venäjä istuu vahvasti fossiilisten polttoaineiden kelkassa. Tämä meno ei ollut lupaavannäköistä edes ennen kuin Venäjä päätti käydä Ukrainassa vähän rysähtämässä. Nummelin muistuttaa, että bruttokansantuote on vain jäävuoren huippu – se ei kerro, mitä kansalaisten arjessa oikeasti tapahtuu.

Ajatelkaa tätä: on suuri ero siinä, tekeekö talous tavaroita ja palveluja kansalle vai valmistetaanko tehtaissa taisteluhelikoptereita ja muita sotilasvempaimia. Jos joku tuijottaa pelkkää BKT:n numeroa, hän voi päätyä hymyilemään kuin kissa rusinoilla. Mutta totuus on, että tavallinen kansalainen voi kärsiä taantuman töytäyksistä paljon enemmän kuin kuivaa tilastoa katsomalla voi päätellä.

Nummelin heittää vielä pallon: Jos vienti pysyy tiellä, niin Venäjän bruttokansantuote voi jopa näyttää piristymisen merkkejä. Mutta älkää lankaantuko vielä liikaa – tämä ei suoraan tarkoita, että kansalaiset viilettävät onnen kukkuloilla. Rahaa voi virrata talouteen, mutta jos se valuu sotilaspuolelle, niin tavallisen tallaajan lompakko voi jäädä aika nihkeäksi.

Ruplan kurssi laahaa kuin tylsyys kesälomalla, ja se ei ole pelkästään kiusallista. Tuontitavaroiden hinnat nousevat kuin tuhkasta nouseva feenikslintu, ja niitä on jo valmiiksi vähän tarjolla kuin huumoria hautajaisissa. Venäjän inflaatio saa siivet alleen ja venäläiset kuluttajat voivat tuntea sen taskuissaan. Nyt ruplalla on menossa irtiotto ja se on selvästi hylännyt ystävyyssuhteensa arvokkuuteen.

Venäjän öljy on lähtenyt matkaan kuin seikkailija, joka hakee uusia tuulia. Kun EU-maat eivät enää olleet kovin öljyisellä maaperällä, Venäjä päätti suunnata katseensa kohti uusia markkinoita. Intia, Kiina ja Turkki kuulostavat suorastaan eksoottisilta verrattuna perinteiseen eurooppalaiseen menoon. Öljyn hinnan noustessa Venäjä sai tuloja enemmän kuin karkkikauppa makeanhampaan unelmissa. Mutta niin kuin sanonta kuuluu, kaikki hyvä loppuu aikanaan – ruplan kurssillekin asetettiin hintakatto kuin kunnon juhlissa.

*Valuuttakurssi on kuin kiukkuinen lapsi – se laskiessaan kasvattaa samalla vaaraansa romahtaa. Ylen uutiset ovat varoitelleet, että arvon lasku voi saada kansan sekaisin kuin muurahaispesän tökkiminen kepillä. Kuvittele, että ihmiset alkavat panikoida kuin kanat karkuteillä – seurauksena voi olla vielä jyrkempi pudotus kuin joulupukin lahjaluukusta tulee alas. Nummelin heittää vielä lisää löylyä kiukaalle: *Tämä ilmiö ruokkii itse itseään. Kun ihmiset ja yritykset näkevät oman valuuttansa katoavan kuin karkki lapsen kourasta, niin he alkavat hötkyillä kuin muurahaiset tuhkassa. Moni vaihtaa valuuttansa pian kuin kameleontti vaihtaa väriään, ennen kuin valuutanvaihtorajoitukset iskevät kuin märkä rätti kasvoille.*

No mutta, tietäähän sen – tällaisessa tilanteessa syntyy kuin itsestään mustan pörssin ilmiö. Valuutan todellinen kurssi saattaa poiketa virallisesta kuin värikkään sateenvarjon alla oleva varjo. Jos valuutta on kuin 110 metrin aitajuoksija, niin tavallisen kansalaisen silmissä se voi näyttää kuin väsynyt etana – eikä kukaan tykkää maksaa etanasta olympiamitalin hintaa.

Ja niin, Venäjä on päättänyt ottaa digiloikan ja suunnitella oman digivaluutan. Nähtäväksi jää, tuleeko siitä hitti vai floppi – mutta ainakin sillä yritetään hillitä ruplan alamäkeä. Digirupla on kuin pilottijakson toimittaja, joka testaa rajojaan. Tällä hetkellä se on pilottivaiheessa ja sitä testataan kuin uutta huvipuistolaitetta – toivottavasti ilman liian hurjia kieppejä ja mutkia.

Kaiken tämän pyörityksen jälkeen voimme vain toivoa, että rupla selviää tästä laskettelusta ja palaa ennalleen kuin supliikki stand-up koomikko lavalle. Venäjä saattaa olla arvaamaton kuin taikuri, mutta toivottavasti tässä taikurissa on myös ripaus huumoria – sillä sitä tämä tilanne ainakin tarvitsee.

Lue myös: