2023/08/17

Ruotsin turvallisuustilanne on jälleen noussut otsikoihin, kun terrorismin uhka on nostettu tasolle neljä; asteikolla yhdestä viiteen. Ruotsin viranomaisten mukaan konkreettinen uhka on saanut heidät ottamaan tämän askeleen, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016. Taso viisi on vielä tavoittamatta, mutta miten pitkään?

Tason neljä vaatii todellisen, selkeän uhan olemassaolon. Ruotsin puolustusvoimat ja turvallisuus’poliisi (Säpo) ovat nostaneet varoituksen tasoa yhteisesti. Pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan ääri-islamistien hyökkäysmahdollisuus on kasvanut, ja tämä ei ole ainoa huolenaihe.

Ruotsin turvallisuustilanne on rapautunut hiljalleen vuoden aikana, sanotaan. Onko tämä yllätys? Ei ole. Viranomaisten on vaikea arvioida tilanteen kehittymistä, mutta se, että tilanne saattaa pahentua, on ilmeistä.

Mutta mitä tämä tarkoittaa Ruotsille? Ruotsi ei enää näytä olevan se maltillinen ja avoin maa, joka se kerran oli. Ruotsin maine on vääristynyt, väitetään. Ääri-islamistiset iskut ja äärioikeiston uhka ovat heittäneet varjon maan ylle. Koraanien polttamiset ovat antaneet Ruotsille muslimivastaisen leiman, ja turvallisuuspoliisin johtaja Charlotte von Essenin mukaan maan kuva “läntisen maailman osana” on murenemassa.

Turvallisuuspoliisin mukaan hybridikampanjat ovat osittain vastuussa Ruotsin maineen tahraamisesta. Maasta on tehty syntipukki, ja kuvaa maasta mustataan monin keinoin. On jopa viitteitä siitä, että jotkin valtiot ovat käyttäneet tilannetta omaksi edukseen, mutta nimiä ei mainita. Jokainen meistä kyllä tietää, että kyseessä on Venäjä.

Terrorismi on muuttumassa monimutkaisemmaksi kuin koskaan. Onko valtioiden tukema terrorismi osa tätä kuvaa? Viralliset vastaukset jäävät epämääräisiksi, mutta totuus on selvä. Ääriryhmät ja vieraat vallat käyttävät hyväkseen Ruotsin haavoittuvuutta. Turvallisuuspoliisi yrittää yhteistyössä poliisin ja kansainvälisten turvallisuuspalveluiden kanssa estääkseen tulevat hyökkäykset, mutta kuinka tehokasta tämä todella on?

Pääministeri Kristersson on julistanut Ruotsin turvallisuustilanteen vakavimmaksi sitten toisen maailmansodan. Tämä on suuri lausunto, ja se heijastaa tilanteen todellista uhkaa. Al-Qaida on uhkaillut Ruotsia ja Tanska’a, ja Britannia’n ulkoministeriö sekä USA:n ulkoministeriö ovat varoittaneet terrori-iskujen mahdollisuudesta Ruotsissa.

Tämä kaikki herättää kysymyksiä: Kuinka pitkälle Ruotsi voi antaa tilanteen eskaloitua? Onko Ruotsin mainetta enää mahdollista korjata? Onko viranomaisten yhteistyö tarpeeksi tehokasta? Onko maan sisällä oleva uhka suurempi vai pienempi kuin ulkopuolelta tuleva? Vastaukset ovat vaikeita ja monimutkaisia.

Yksi asia on kuitenkin selvä: Ruotsin on aika herätä ja kohdata todellisuus. Väistämättä kasvava uhka vaatii toimia, ei vain poliittisia lausuntoja. Turvallisuus on asetettava etusijalle, ja valtiovallan on tehtävä kaikkensa sen takaamiseksi, että Ruotsi pysyy avoimena, turvallisena ja monimuotoisena yhteiskuntana.

Katso Yle Areena:sta linkkiä painamalla:

https://areena.yle.fi/1-66525400


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:03.39