10720 latausta vuorokaudessa
9388 artikkelia

2023/07/26

Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO on ilmoittanut tänään keskiviikkona, että maan turvallisuustilanne on huonontunut Koraanien polttojen seurauksena. Ruotsin hallitus on myös tuonut esiin, että jotkin valtiolliset toimijat levittävät tarkoituksella vääristynyttä kuvaa tilanteesta. Väestönsuojeluministeri Carl-Oskar Bohlin on nimennyt muun muassa Venäjä’n valtion, joka pyrkii vahvistamaan kuvaa, jonka mukaan polttamisten takana eivät olisi yksittäiset mielenosoittajat, vaan Ruotsin valtio.

Viime aikoina Ruotsi’ssa ja Tanska’ssa on poltettu ja suunniteltu poltettavan Koraaneita, mikä on herättänyt suuttumusta joissakin muslimimaissa. Erityisesti Irak’issa reaktiot ovat olleet voimakkaita, ja esimerkiksi Ruotsin lähetystö Bagdad’issa joutui tulihyökkäyksen kohteeksi, minkä seurauksena Irak ja Ruotsi vetivät suurlähettiläänsä kotiin. Kiistan päättyminen ei näytä vielä olevan näköpiirissä.

Islamilaisen yhteistyöjärjestön OIC:n 57 jäsenmaata ovat suunnitelleet kokouksen ensi viikolle, jossa keskustellaan Koraanien polttamisesta Ruotsissa ja Tanskassa. Etäkokous on järjestetty Iran’in ja Irakin aloitteesta. Islamilaisissa maissa herättää närää se, että Ruotsi on sallinut Koraanien polttamisen mielenosoituksissa. Ruotsissa pyhien kirjojen tuhoamiseen tarvitaan lupa poliisilta. Ruotsin ulkopoliittisen instituutin tutkija Rouzbeh Parsin on arvioinut aiemmin, että Koraanien poltto liittyy Ruotsin sisäpoliittiseen keskusteluun sananvapauden rajoista sekä uskonnon ja islamin roolista yhteiskunnassa.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström on ilmoittanut, että Ruotsin ulkoasiainvaliokunta kokoontuu huomenna torstaina keskustelemaan Koraanien polttojen aiheuttamista kohuista.

Tilanne on herkkä ja vaatii huolellista käsittelyä sekä sisäisesti Ruotsissa että kansainvälisesti. On tärkeää, että eri osapuolet pyrkivät ymmärtämään toistensa näkökulmia ja löytämään rauhanomaisia ratkaisuja tilanteen rauhoittamiseksi. Koraanien polttamisen kaltaiset tapahtumat voivat aiheuttaa laajojakin diplomaattisia jännitteitä, ja siksi yhteistyö ja keskustelu eri maiden välillä ovat ensiarvoisen tärkeitä. Turvallisuusviranomaisten on myös jatkettava tilanteen tarkkaa seurantaa ja varmistettava kansalaisten turvallisuus maassa.

On toivottavaa, että Islaminuskoiset ja muut yhteiskunnan ryhmät Ruotsissa voivat käydä avointa ja rakentavaa dialogia uskonnon ja sananvapauden rajojen kysymyksistä. Koraanien polttaminen tai minkäänlainen pyhien kirjojen tai kulttuuristen symbolien häpäisy ei ole hyväksyttävää, ja on tärkeää, että jokainen osoittaa kunnioitusta toisen uskonnollisia arvoja kohtaan.

Toivon, että tilanteen kärjistyminen voidaan estää ja että eri maat ja yhteisöt voivat tulla lähemmäksi toisiaan rakentavan vuoropuhelun kautta. Tällaiset kriisit voivat olla mahdollisuuksia oppia, kasvaa ja rakentaa vahvempia suhteita eri kulttuurien ja uskontojen välillä. Sananvapaus ja uskonnonvapaus ovat tärkeitä demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä, ja ne edellyttävät vastuullista käyttäytymistä kaikilta sen jäseniltä.

Tuomitsen ehdottomasti pyhien kirjojen polttamisen – vaikka sitä ei laki kieltäisikään.

Lue myös:

https://www.juhosaastamoinen.com/2023/03/17/koraanin-polttaja-rasmuspaludan-yhteydessa-venajan-terroristeihin/


Satunnainen:


Vastaavia: