Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


Kenraali #Surovikin erotettu #Venäjä’llä

2023/08/22

Venäjän ilmatilassa on tällä kertaa ollut enemmän myrskyä kuin korkeapaineen aluetta, kun Kenraali Sergei Surovikin on ilmoitettu saaneen potkut Venäjän ilmavoimien ylipäällikön tehtävästä. Tämä yllättävä käänne on herättänyt huomiota niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin.

Surovikin, joka tunnetaan myös lempinimellä “Kenraali Armageddon”, on astunut esille erityisesti Syyria’n sodan aikana. Hänen nimensä on liitetty useisiin tärkeisiin ilmapommituksiin ja sotatoimiin, mikä on voinut vaikuttaa myös hänen lempinimensä synnyn taustalla. Ehkäpä nimitys viittaa siihen, että hänen ilmavoimansa “pommitussoitto” on ollut kuin maailmanlopun ennuste – ainakin vihollisille.

Uutisesta raportoi venäläinen toimittaja Aleksei Venediktov, joka toimii Eho Moskvy -radiokanavan johtajana. Tietoja on kuitenkin vahvistanut myös seurapiirihenkilö Ksenija Sobtšak, joka on tunnettu niin toimittajan kuin mediapersoonan roolistaan. Hänen mukaansa Surovikin erottaminen olisi tapahtunut presidentin määräyksellä 18. elokuuta. Vaikka määräystä ei ole vielä virallisesti vahvistettu, huhut Surovikinin potkuista ovat saaneet ilmatilan värähtelemään.

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Surovikin nimi nousee otsikoihin. Aiemmin huhuttiin, että hän olisi ollut osallisena Wagner-ryhmän päämiehen, Jevgeni Prigožinin, viime juhannuksen kapinayrityksessä. Surovikin itse nähtiin julkisuudessa videolla, jossa hän haastoi Prigožinin antautumaan. Tietojen mukaan hänet olisi myöhemmin vangittu ja kuulusteltu epäillystä osallisuudesta kapinaan.

Asiasta uutisoi venäläinen riippumaton uutisivusto Meduza, joka on ollut tunnettu tarkasta ja kriittisestä journalismistaan. Tämä tapahtumasarja jatkaa Venäjän poliittisen maiseman värikkäitä käänteitä ja antaa jälleen aiheen pohdintaan siitä, mitä kulissien takana todella tapahtuu.