2023/08/23

Täydennys: Prigozhin ja Utkin tunnistettu kuolleiksi:


Matka Moskova’sta Pietari’in päättyi nolosti, kun liikemiesjetin uskomaton seikkailu päättyi murskaavaan lopputulokseen. Venäläiset hätäviranomaiset vahvistivat, että kaikki kymmenen matkustajaa menehtyivät. Mukana ollut palkkasoturipäällikkö Yevgeny Prigozhin aiheutti arvoituksia – oliko hän koneessa vai eikö ollutkaan?



Moskovan ja Pietarin välinen reitti saa uudenlaisen merkityksen, kun tällainen matka päättyy aivan toisella tavalla kuin suunniteltiin. Liikemiesjetin kohtaloksi koitui onnettomuus, joka jätti kaikki kymmenen matkustajaa manan maille. Pahaksi onneksi yksi matkustajista oli itse Prigozin, Wagner-yksityisarmeijan luoja ja johtaja. Tosin, oliko hän kyydissä vai ei, jää arvoitukseksi.



Mediassa liikkuneiden huhujen mukaan lentokone kuului juurikin Prigozhinille, Wagnerin yksityisarmeijan takana oleville voimille. Kummallista, että tällainen arvostettu liikemies päätyisi näin erikoiseen tilanteeseen – vai oliko kyseessä jokin salajuoni?

Venäjän siviili-ilmailun sääntelijä, Rosaviatsia, vahvisti Prigozhinin nimen matkustajaluettelossa. Mutta kysymys kuuluu: oliko hän ehtinyt astua lentokoneeseen vai oliko hänellä muita suunnitelmia?



Venäjän valtion uutistoimisto Tass lainasi hätäviranomaisia ja kertoi, että koneessa oli kolme lentäjää ja seitsemän matkustajaa. Viranomaiset ilmoittivat olevansa selvityksen äärellä – lentokoneen murskaantuminen tapahtui Tverin alueella, yli sata kilometriä pohjoiseen Moskovasta. Prigozhin, jonka Wagner-yksityisarmeija taisteli rinnakkain Venäjän säännöllisen armeijan kanssa Ukrainassa, yritti lyhytikäistä kapinaa Venäjän sotilasjohtoa vastaan kesäkuussa. Kreml ilmoitti hänen joutuvan maanpakoon Valko-Venäjälle, ja hänen soturinsa joko jäisivät eläkkeelle, seuraisivat häntä sinne tai liittyisivät Venäjän armeijaan.

Liikkuu myös huhuja että Dimitri Utkin olisi kuolleiden joukossa…



Tämä lentokoneen mystinen katoaminen ja Prigozhinin kohtalo saavat miettimään, millaisia tarinoita maailmaan mahtuukaan. Onnettomuuden syytä tutkitaan edelleen, ja olipa hän kyydissä tai ei, tämä tarina jää varmasti elämään pitkään. Joskus totuus on tarua ihmeellisempää – tai vitsikkäämpää.

“Kesken kaiken!” Venäjän presidentti Vladimir Putin osoitti jälleen uskomatonta ajoitustaan, kun hän oli suorassa tv-lähetyksessä, juuri kun Jevgeni Prigožinin väitetty lento-onnettomuus varjosti ilmatilaa. Kuka muu voisi keskittyä Venäjän federaation sankarillisiin kunniamerkkeihin samalla, kun tapahtumat vyöryvät eteenpäin?

Meduza, se veijarimainen uutismedia, joka ei pelkää tarttua nokkelasti tapahtumiin, ei voinut olla huomaamatta Putinin maagista ajoitusta. Tiedonmurusten pudotessa kuin dominopalikat Prigožinin onnettomuudesta, Putin jakoi kunniamerkkejä kuin taikuri hattujaan. Toimittaja Farida Rustamova paljasti tämän koomisen käänteen, ja meitä kutkuttaa tietää, millaisia muita tempauksia Putinilla on hihassaan.

Kesäkuussa Putin ojensi samaisen kunniamerkin Prigožinille, joka oli nyt joutunut tapahtumien pyörteisiin. Ehkäpä tämä kunniamerkki oli jonkinlainen outo ennusmerkki – vai oliko se vain Putinin tapa sanoa, että hän pitää korttinsa avoimina?

Mutta odota, siinä ei vielä kaikki! Keskiviikko oli myös kaksi kuukautta siitä, kun Wagnerin kapinalliset yrittivät saapua Moskovaan, mutta ikävä kyllä matka keskeytyi kuin huono vitsi. Oliko Putinin sormi tässäkin pelissä vai oliko se vain kohtalon oikku? Kuka tietää, mutta yksi asia on selvää: Venäjän poliittinen teatteri ei koskaan nuku.

Ja kuka voisi unohtaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kommentit? Hän ei voinut olla huomauttamatta, että Venäjällä harvoin tapahtuu mitään suurta ilman Putinin näppäimistöntaikaa. Ehkä hän on oikeassa – ehkä Venäjän historia onkin yhtä kuin Putinin historia, ja kaikki muu on vain sivuhuomautus.

Viranomaiset vakuuttavat, että Prigožinin on todellakin siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Tämä käänteinen Houdini saattaa olla poissa, mutta tarina jatkuu. Seuraavaksi odotamme, mitä Putin keksii – ehkä hän tarjoaa taikurin hatun kunniamerkkeineen seuraavaksi?


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:11.43