11771 latausta vuorokaudessa
9820 artikkelia

Myrkkysienet antaa siivet taivaaseen.

Venäläismediat tarjoavat taas kerran vauhdikasta katsausta maailmanlaajuisen mysteerin kiehtovaan osaan: Venäjän avaruustutkimus ja sen seuraukset. Tällä kertaa päähenkilönä on Vitali Melnikov, avaruustutkija, joka joutui ikävän loppunsa uhriksi.

Venäjän valtion kontrolloiman sanomalehden, Moskovski komsomoletsin, mukaan Melnikov, kunnioitettavat 77 vuotta vanha, päätyi sairaalaan elokuun 11. päivä. Surullisen sattumuksen päätteeksi hän menehtyi keskiviikkona huolimatta saamastaan hoidosta. Viranomaiset väittävät, että Melnikovin kohtaloksi koitui oma ruoanlaittotaide, sillä hän oli vahingossa käyttänyt myrkyllisiä sieniä ateriassaan.

Melnikovin elämäntyöksi kerrotaan kuuluneen johtava tutkimustyö muun muassa Venäjän avaruusjärjestö Roskosmosille. Mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjän avaruussektori saa osakseen huomiota maailmanlaajuisesti.

Melnikovin kuolema sattui vain muutama viikko sen jälkeen, kun Venäjän ensimmäinen kuulento lähes 50 vuoteen päättyi täydelliseen nöyryytykseen Luna-25-luotaimen törmätessä kuuhun ja tuhoutuessa. Koko joukko venäläisiä upseereita, virkamiehiä ja suuryritysten johtajia on kuollut epämääräisissä olosuhteissa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Useilla heistä on ollut tiiviit yhteydet niin Kreml’iin kuin Venäjä’n energia- ja teknologiasektoreihin.

Viime vuoden huhtikuussa kaasuyhtiö Novatekin hallituksen varapuheenjohtaja Sergei Protosenja, hänen vaimonsa ja 18-vuotias tyttärensä löydettiin kuolleina Espanjasta. Eikä he ole olleet ainoita. Myös Venäjän valtion omistamien kaasujätin Gazpromin ja energiayhtiö Lukoilin johtohenkilöt ovat joutuneet kohtaamaan traagisia kohtaloita.

Brittiläisen uutiskanava LBC:n koostama lista ei jätä tilaa tylsistymiselle. Erilaisia tapoja, joilla venäläisyritysten johtajat ovat menettäneet henkensä, tuntuu olevan yllin kyllin: hirttäytyminen, itsensä ampuminen, hukkuminen, ikkunasta putoaminen tai jopa epäilyttävän suuri määrä myrkkyä.

Venäjä jatkaa mysteereidensä tuottamista, ja maailma seuraa kauhunsekaisella kiinnostuksella. Mitä seuraavaksi tapahtuu Venäjän avaruuden valtakunnassa? Se jää nähtäväksi.


Satunnainen:


Vastaavia: