8454 latausta vuorokaudessa

6260 artikkelia

2023/09/06


Ukraina on ottanut loikanneen venäläisen helikopterilentäjän, Maksim Kuzminovin, avosylin vastaan – ja palkinnut hänet aimo summan verran. Ukrainska Pravda -julkaisun mukaan Ukrainan sotilastiedustelun tiedottaja Andrii Yusov paljasti, että Kuzminoville on luvassa palkkio, joka saa suut hymyyn ja kukkarot kilisemään: puoli miljoonaa dollaria eli 465 000 euroa!

Kuulostaa melkoiselta palkkiolta, eikö totta? Mutta älkäämme unohtako, että tämä tarina ei ole ihan perinteinen työsuhdetarina. Taustalla on nimittäin Ukraina’ssa viime vuonna hyväksytty laki, joka antaa mahdollisuuden palkita Venäjä’n armeijan henkilökuntaa jopa miljoonalla dollarilla, mikäli he onnistuvat siirtämään sotilaskalustoa Ukrainaan. Joten tässä tapauksessa puoli miljoonaa dollaria on vain puolikas annos siitä suuremmasta palkkiosta, joka olisi odottanut Kuzminovia, jos hän olisi tuonut mukanaan vaikkapa pari tankkia!

Kuzminov ei kuitenkaan tuonut tankkeja, vaan hän luovutti Ukrainalle venäläisen Mi-8-sotilashelikopterin Harkova’n alueella. Operaatiosta kerrottiin elokuun lopussa, mutta sen valmistelu oli vaatinut kuukausien työn. Mielenkiintoista kyllä, Kuzminov oli solminut sopimuksen Ukrainan sotilastiedustelun kanssa jo viimevuoden lopulla, mutta kopterin miehistö ei ollut tietoinen suunnitelmasta.

Tarina saa synkemmän sävyn, kun kuulemme, että kopterin kaksi muuta miehistön jäsentä eivät suostuneet antautumaan. Heidät neutraloitiin, kun he yrittivät paeta. Tämä muistuttaa meitä siitä, että vaikka tarinassa on vitsiä ja suuria rahasummia, taustalla on vakavaa konfliktia ja inhimillisiä tragedioita.

Kuzminovin motivaatio oli selvä: hän ei ollut tyytyväinen Venäjän viime vuoden hyökkäyssotaan Ukrainassa, ja hän pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan rikollisena. Hän rohkaisee muitakin Venäjän asevoimien sotilaita seuraamaan esimerkkiään.

Videomateriaalia kopterin luovutukseen liittyvästä operaatiosta on julkaistu muun muassa viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter). Se on ollut varmasti yksi vuoden kuumimmista some-julkaisuista ja antaa meille aihetta hymyyn – vaikka taustalla oleva tilanne on kaikkea muuta kuin naurun asia.

Lue myös:


Satunnainen: