10475 latausta vuorokaudessa
9455 artikkelia

Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, joka liittää Valko-Venäjän tilanteen Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan. Päätöslauselman mukaan Valko-Venäjän johtaja Aleksandr Lukašenka ja hänen alaisensa on tunnustettu osallisiksi Venäjän armeijan tekemiin rikoksiin Ukrainaa vastaan.

Euroopan parlamentin verkkosivuilla julkaistussa asiakirjassa todetaan, että Lukašenkon hallinto on luonut edellytykset perusteettomalle Venäjän hyökkäyssodalIe Ukrainaa vastaan. Tämä tarkoittaa, että kansainvälisellä tuomioistuimella, joka käsittelee Venäjän Ukrainaa vastaan tekemää hyökkäystä, tulisi olla valtuudet tutkia myös Valko-Venäjän johtajia.

Euroopan parlamentin jäsenet vetoavat EU:n jäsenmaihin ja unionin virallisiin elimiin varmistaakseen, että Valko-Venäjän viranomaiset, jotka ovat osallistuneet Ukrainaan kohdistuneisiin hyökkäyksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhaan, saatetaan oikeuden eteen.

Päätöslauselmassa mainitaan, että Valko-Venäjän viranomaiset ovat antaneet Venäjän armeijan jäädä alueelleen ja tarjonneet sille tukea aseilla ja kalustolla. Lisäksi he ovat päästäneet maahan Venäjän palkkasotilasryhmä Wagnerin sotilaita ja pitäneet joukkoja lähellä Ukrainan rajaa. Valko-Venäjän viranomaiset ovat myös osallistuneet ukraina’laisten lasten karkottamiseen, joista osa on lähetetty valkovenäläiselle Dubravan leirille, joka kuuluu Belaruskali-yhtiölle.

Euroopan parlamentti korostaa päätöslauselmassaan, että Lukašenkan hallinto muodostaa suoran uhan EU:lle ja sen kansalaisten turvallisuudelle.

Tämä päätöslauselma tulee keskeiseksi osaksi Euroopan unionin ja muiden kansainvälisten toimijoiden pyrkimyksissä käsitellä Ukrainan konfliktia ja sen laajempia vaikutuksia alueella. Päätöslauselma tuo esiin vakavan huolen siitä, kuinka ValkoVenäjä on osallistunut Venäjä’n toimiin Ukrainaa vastaan ja korostaa tarvetta oikeudelliseen vastuuseen asettamiseen niistä, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin Ukrainan sodan yhteydessä.


Satunnainen:


Vastaavia: