Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 42629 latausta vuorokaudessa.


2367 artikkelia

2023/09/14

Voi helvetti, mitä helvettiä Venäjä!

Vihdoinkin paljastuu totuus siitä, millaisia maailman vaarallisimpien hävittäjälentäjien touhuja on tapahtunut. Syyskuussa 2022 Venäjän hävittäjälentäjä yritti ampua Britannian ilmavoimien valvontakoneen alas, ja nyt tiedämme, kuinka kauhistuttavaa tämä tapahtuma todellisuudessa oli.

Tämän kammottavan paljastuksen toi meille Britannian yleisradioyhtiö BBC, joka onnistui saamaan käsiinsä tietoa kolmelta puolustusalan asiantuntijalta. Näiden länsimaisten asiantuntijoiden mukaan tapahtumien kulku oli jotain aivan muuta kuin Venäjän aiemmat selitykset.

Koko kammottava episodi sijoittui Mustanmeren ylle, kun Britannian RC-135 Rivet Joint -valvontakone suoritti rutiinivalvontatehtäväänsä 29. syyskuuta. Kaksi Venäjän hävittäjää lähestyi konetta, ja tässä vaiheessa Venäjän komentokeskuksesta lähetettiin viesti, joka kuului suomeksi suunnilleen näin: “Teillä on kohde.”

Mutta venäläishävittäjän lentäjä ei näköjään osannut tulkita tätä viestiä kunnolla. Hän ymmärsi sen jonkinlaiseksi luvaksi ampua Britannian kone alas. Kuvitellaanpa hetki tätä tilannetta: ammutaan alas toisen maan valvontakone ilman selkeää syytä! Kuinka epäammattimaista ja vaarallista!

Lentäjä laukaisi ilmataisteluohjuksen, mutta onneksi se ei osunut Britannian valvontakoneeseen. Tämä oli tarkoituksellinen ohilaukaus, ei mikään toimintahäiriö. Järjenvastaista ja vaarallista touhua!

Ja tässä ei vielä kaikki. Vaikka tilanne oli jo vaarallinen, niin sen jälkeen syntyi vielä enemmän draamaa venäläisten lentäjien kesken. Kaapatun radiokeskustelun perusteella toinen venäläislentäjä väitti, ettei heillä ollut oikeutta ampua ohjusta. Kiistely alkoi, mutta ampuminen jatkui.

Mitä ihmettä? Lentäjä jätti lentäjätoverinsa sanat huomiotta ja laukaisi toisen ohjuksen, joka epäonnistui ilmeisesti toimintahäiriön vuoksi ja putosi mereen. Tämä on täydellinen esimerkki siitä, kuinka harkitsematonta ja vaarallista Venäjän lentäjien toiminta voi olla.

Ja Britannian puolustusministeriö? Se ei halua julkaista kaappaamaansa radiokeskustelua eikä yksityiskohtaisia tietoja sen sisällöstä. Kätevää, eikö totta? Yritetään peitellä totuutta ja vähätellä tilannetta.

Onneksi USA:n tiedusteluvuoto paljasti, että tilannetta ei pidetty leikkinä. Venäjä’n hävittäjän ohjuksen ampuminen kohti Britannia’n valvontakonetta oli “todella, todella pelottava” tilanne. Se olisi voinut johtaa kolmanteen maailmansotaan, ja Britannia ja NATO olisivat joutuneet reagoimaan voimakkaasti.

Tämä tapaus on synkkä muistutus siitä, millaisia riskejä Venäjän toiminta maailmassa aiheuttaa. Se on vaarallista ja harkitsematonta. Maailman on pidettävä silmällä Venäjän toimintaa ja vaadittava vastuullisuutta kansainvälisellä areenalla.