10524 latausta vuorokaudessa
9478 artikkelia

2023/10/09

USA:n ulkoministeri Antony Blinken sanoi, ettei hän usko Hamasin hyökkäyksen Israelia vastaan olleen yritys hyödyntää lännen keskittymistä Ukrainaan ja lisäsi, että ääriliikkeen motiivit ovat edelleen epäselvät.

“Olemme aktiivisesti työskennelleet Israelin ja Saudi-Arabian suhteiden normalisoinnin hyväksi sekä Israelin laajentaessa suhteitaan moniin muihin alueen ja sen ulkopuolisten maiden kanssa… se muuttaisi todella koko alueen tulevaisuudennäkymiä pitkälle tulevaisuuteen”, Blinken sanoi 8. lokakuuta CBS:n haastattelussa.

“Kuka vastustaa sitä? Hamas, Hezbollah, Iran. Joten mielestäni se kertoo paljon.”

Iranin tukema aseellinen ryhmä Hamas, joka hallitsee tällä hetkellä Gazaa, käynnisti ennennäkemättömän mittakaavan hyökkäyksen Israeliin 7. lokakuuta, tunkeutuen Israelin alueelle maalla ja ultrakevyillä ilma-aluksilla samalla kun se pommitti Israelin asutuksia. Vastauksena Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu julisti sodan Hamasia vastaan.

Libanonin aseellinen ryhmä Hezbollah liittyi myös ilmeisesti taisteluihin 8. lokakuuta vaihtamalla raketti- ja tykistötulta Israelin sotavoimien kanssa.

Kun kysyttiin, pyysikö Yhdysvallat Israelia olemaan iskemättä Iraniin, joka raporttien mukaan oli keskeisessä roolissa Hamasin hyökkäyksen suunnittelussa ja valtuuttamisessa, Blinken vastasi, että “ainoa asia, jonka olemme sanoneet Israelille”, oli varmistaa sen saavan Washingtonin tuen.

Samaan aikaan Blinken lisäsi, että hän ja muut Yhdysvaltain virkamiehet keskustelivat kollegojensa kanssa Lähi-idän maista ja Euroopasta “varmistaakseen, että ihmiset olivat kuulleet hyvin selkeästi, mitä presidentti sanoi siitä, etteivät muut paikat käyttäisi tilannetta hyväkseen”.

Iranin Yhdistyneiden kansakuntien lähetystö kiisti Iranin osallistumisen Israelin suurimpaan tunkeutumiseen vuosikymmeniin, joka on raporttien mukaan tappanut yli 700 israelilaista ja 430 Gazan asukasta.

“Palestiinan päättäväiset toimenpiteet ovat täysin laillinen puolustus seitsemän vuosikymmenen ajan harjoitetusta sortavasta miehityksestä ja rikoksista, jotka on tehnyt laiton siionistihallitus”, lähetystö sanoi Reutersin lainaaman lausunnon mukaan 9. lokakuuta.

“Olemme ehdottomasti Palestiinan tukena, mutta emme osallistu Palestiinan vastaukseen, koska se tehdään yksinomaan Palestiinan toimesta”, lausunnossa sanottiin.

8. lokakuuta Washington ilmoitti lähettävänsä lentotukialusryhmän itäiselle Välimerelle ja lupasi tarjota läheiselle liittolaiselleen Israelille lisää sotilaallista apua, mukaan lukien ammuksia.

Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi 8. lokakuuta, että Hamasin hyökkäys Israelia vastaan auttaisi Venäjää sen sodassa Ukrainaa vastaan, kun se vie huomion pois konfliktista.

Yhdysvalloissa sijaitseva ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) ehdotti myös, että Venäjä pyrkisi hyödyntämään Hamasin hyökkäystä Israeliin kääntääkseen lännen tuen ja huomion pois Ukrainasta.

Pro-venäläiset propagandatiedotusvälineet voivat yrittää luoda eripuraa Ukrainan sotilaallisen tuen suhteen ja yrittää heikentää ukrainalaista yhteiskuntaa väittämällä, että Ukraina menettää länsiliittolaisiltaan tuen, ISW sanoi.


Satunnainen:


Vastaavia: